Praha 11 šetří životní prostředí i rozpočet, zalévá jen dešťovkou

25.06.2019 9:23

Při tropických teplotách posledních týdnů se nelze ubránit otázce, kde vzít dostatek vody na zalévání stromků či zkrápění chodníků. Praha 11 má však jasno: z nebe!

Praha 11 šetří životní prostředí i rozpočet, zalévá jen dešťovkou
Foto: Praha 11
Popisek: Radnice Prahy 11

Na péči o jihoměstskou zeleň tak městská část používá výhradně dešťovou vodu: „Umožňuje nám to podzemní retenční nádrž s kapacitou 120 tisíc litrů, do které je svedena dešťová voda ze střech našeho areálu Jedenáctka VS. Z této nádrže čerpáme vodu do cisterny s objemem 2000 litrů, která pak objíždí závlahové vaky u mladých stromků a další místa. Díky tomu kromě pitné vody šetříme Praze 11 i peníze,“ vysvětlil místostarosta jedenácté městské části pro životní prostředí Mgr. Jakub Lepš (TOP-STAN).

Právě závlahové vaky hrají v boji o přežití městské zeleně zásadní roli - letos proto Praha 11 jejich počet výrazně navýšila, celkem jich je nyní instalováno skoro 400. Jak dodal Lepš, "... tyto vaky mají oproti běžnému zalévání přímo ke stromům dvě velké výhody. Zaprvé, naplnění jednoho 60 litrového vaku vodou z hadice trvá pouhých pár vteřin. Zadruhé, voda pomalu vytékající dnem vaku se během dne dostane přesně tam, kam má, tedy ke kořenům stromku.“

Ke každému vaku se pracovníci střediska údržby zeleně Jihoměstské majetkové, a.s. dostanou jednou za týden až dva, přičemž v době velkých veder a sucha je tento interval zkrácen na několik dnů. Pokud tedy narazíte na vak bez vody, neznamená to, že je nepoužívaný. Jen se zrovna nachází v období mezi dvěma zálivkami. Častější zalévání, například každodenní, by totiž naopak bylo pro kořenové systémy kontraproduktivní - i v tomto případě prostě platí „všeho s mírou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …