Praha 2: Chytré zavlažování parků v Praze 2 se vyplácí, radnici přináší významné úspory

23.09.2022 11:11 | Tisková zpráva

Praha 2 svým procentuálním podílem zeleně patří právem mezi nejzelenější centrální městské části. Aby tento trend zachovala, investuje radnice do údržby parků a zelených zón každoročně desítky milionů korun, a v reakci na zhoršující se klimatické změny zavádí nové způsoby péče o zeleň. Vsadila také na chytré zavlažování, které radnici už nyní přináší významné úspory.

Praha 2: Chytré zavlažování parků v Praze 2 se vyplácí, radnici přináší významné úspory
Foto: prague.eu
Popisek: Novoměstská radnice

„Doplňujeme zeleň v parcích i ulicích, zakládáme květnaté louky, budujeme nové vodní prvky a retenční nádrže na zachycování dešťové vody. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Zavádění nových technologií a postupů v oblasti péče o zeleň a nakládání s vodou již přináší první konkrétní výsledky. Projekt chytrého zavlažování části Riegrových sadů, se kterým jsme začali letos na jaře, se nám i přes horké léto rozhodně vyplatil. Díky této technologii jsme ušetřili téměř polovinu obvyklých nákladů na energie, a to je teď, když ceny rostou, vynikající výsledek,“ říká starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která mimo jiné koordinuje projekty programu Udržitelná dvojka. V rámci něj městská část navrhuje a realizuje opatření v oblasti životního prostředí a adaptace na klimatické změny.

„Díky našemu řešení dosahuje úspora vody až 50 % a kvalita městské zeleně je nesrovnatelně vyšší. Standardní zavlažovací systémy nejsou efektivní. Pouští vodu bez ohledu na důležitá data z kořenového systému nebo z lokálního klimatu. Náš systém zaregistruje až 9 veličin, podle kterých se rozhoduje, jestli se voda pustí, na jak dlouho a do kterých míst. Naše nastavení ideálního poměru je takřka nevídanou raritou,” uvádí Petr Zlotý, šéf Chytré Závlahy společnosti CleverFarm.

„Investiční skupina NATLAND založila organizaci VODA, jejíž jsme důležitými členy a skládá se z profesionálních závlahářů a akademiků, s jediným cílem - jak co nejefektivněji využívat vodu nejen v městských parcích, ale také na golfech, fotbalových trávnících apod. Témata se týkají například zdroje využití užitkové vody", dodává Zlotý.

Inteligentní závlahu na vyhlídkové louce v Riegrových sadech nově řídí systém čtrnácti monitorovacích zařízení a devíti řídících jednotek. Jednorázové náklady na pořízení systému stály necelých 165 tisíc korun, za provoz celého systému radnice zaplatí 1 700 korun měsíčně.

Praha 2 byla vůbec první městskou částí, která dálkově řízený systém zavlažování společnosti CleverFarm v roce 2021 vyzkoušela. Výsledky pilotního projektu v Sadech Bratří Čapků byly natolik nadějné, že radnice technologii nasadila i do Riegrových sadů. I zde se projekt velmi rychle osvědčil. Městská část proto nyní plánuje jeho rozšíření do dalších parků.

Srovnaní podílu zeleně centrálních městských částí Praha 1 - 5

Zdroj: Odbor ochrany prostředí MHMP

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…