Praha 2: Pražané mají od 1. dubna k dispozici 500 elektrokol

01.04.2019 17:11

Bezstanicový systém sdílení elektrokol freebike spouští v pondělí 1. dubna 2019 flotilu 500 elektrokol, která pokrývá celé území hlavního města, od Prahy 1 až po Horní Počernice. Na území Prahy 2 půjde o zkušební provoz na dobu jednoho roku. Freebike provozuje společnost Homeport.

Praha 2: Pražané mají od 1. dubna k dispozici 500 elektrokol
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

S provozováním elektrokol na svém území souhlasí i představitelé městské části Praha 2, kteří měli k tomuto druhu podnikání dlouho výhrady. V tomto případě však považují záruky bezpečného provozu za dostatečné, jak potvrzuje místostarosta Jan Korseska: „Naše městská část se dlouho bránila povolení, které by opravňovalo k tomuto druhu podnikání na jejím území. Hlavním důvodem je fakt, že Praha 2 není, kvůli husté zástavbě a kopcovitému charakteru, úplně vhodná pro cykloturistiku. Společnost Homeport, s. r. o., byla ochotna splnit naše podmínky, a také nás přesvědčila o tom, že provozování svých elektrokol zvládne. Nemalou roli v našem rozhodnutí hraje fakt, že jde o českou společnost a i jejich dopravní prostředky jsou českým výrobkem. Provoz je z naší strany povolen na zkušební dobu jednoho roku. Pak chceme vyhodnotit situaci i dodržování podmínek, které jsme si vzájemně určili,“ říká místostarosta Prahy 2 pro oblast dopravy Jan Korseska.

Pro Prahu 2 je zásadním požadavkem, aby elektrokola jezdila výhradně po silnicích. Na provozovatele bude městská část apelovat, aby v tomto smyslu spustil informační kampaň.

S elektromotorem i bez něj

Shoda systému s požadavky jednotlivých městských částí je zásadní i pro provozovatele systému freebike. „Obzvlášť si ceníme toho, že díky technologickému řešení se nám podařilo nalézt shodu a získat povolení i od Prahy 2 a Prahy 1, tedy nejvíce zatížených lokalit v Praze,“ uvedl Ludvík Jaroš, výkonný ředitel společnosti Homeport.

A jak bude nový systém fungovat? Obyvatelé a návštěvníci hlavního města Prahy si budou moci stáhnout aplikaci freebike na svá mobilní zařízení, zaregistrovat se do systému a začít jezdit, a to jak v elektro, tak v klasickém šlapacím módu. Kolo bude možné zaparkovat bez nutnosti jej připoutat pomocí řetězu či jiného zařízení, a to ve virtuálních stanicích vyznačených v aplikaci freebike. Ve vybraných lokalitách lze navíc parkovat i mimo tyto stanice. První minuta provozu je zdarma a za každou další minutu jízdy s využitím elektromotoru platí cyklista dvě koruny. Pokud se rozhodne jezdit bez elektromotoru, má zdarma prvních 10 minut a za každou další minutu platí korunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…