Praha 2: Šestnáctý ročník Vinobraní na Grébovce bude ve znamení filmu

22.09.2023 13:32 | Tisková zpráva

Vinobraní na Grébovce si za svou mnohaletou existenci získalo pověst jedné z největších událostí podzimní Prahy. Letos se koná v pátek 22. a v sobotu 23. září na již tradičních místech, tj. na náměstí Míru a v Havlíčkových sadech (Grébovce). Návštěvníky čeká jako obvykle bohatý doprovodný program, kdy zlatým hřebem letošního ročníku je sobotní vystoupení Michala Hrůzy s kapelou Hrůzy. Nudit se však nebudou ani nejmenší návštěvníci, na které čeká loutkové divadlo i pásmo plné písniček s Ivetou Blanarovičovou.

Praha 2: Šestnáctý ročník Vinobraní na Grébovce bude ve znamení filmu
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Kromě několika hudebních koncertů a nabídky desítek stánků s víny, burčákem, gastronomickými specialitami a rukodělnými výrobky zpestří letošní Vinobraní na Grébovce doprovodný program v podobě promítání filmu, poslechu známých filmových melodií a písniček z pohádek pro děti. Ten bude probíhat v sobotu jak na hlavním pódiu, tak na tom vedlejším v dolní části Grébovky. Letošní motto vinobraní Dvojka Filmová tak odkazuje na filmový cyklus, který městská část již druhým rokem pořádá.

„Každý ročník vinobraní má jiné tematické zaměření, ani to letošní proto nebude výjimkou. Není žádným tajemstvím, že Dvojka svým kulturně historickým bohatstvím a krásnými parky láká nejednoho filmaře. Vedle filmových snímků jsou scenérie parků využívány také jako divadelní kulisy či amfiteátry. Například Grotta v Havlíčkových sadech opakovaně diváky láká na letní představení. Kultura pod širým nebem se vrací i do Riegrových sadů, kde po letech ožívá zrekonstruovaný amfiteátr. Tam se letos odehrál vzpomínkový literární večer na počest bratří Čapků. Výběr motta letošního vinobraní Dvojka Filmová se tak přímo sám nabízel a naše vinobraní proto není pouhým festivalem vína a jídla, ale také kulturní a společenskou akcí, kde si z doprovodného programu vybere opravdu každý,“ říká starosta Prahy 2 Jan Korseska, který letošní vinobraní v pátek na náměstí Míru oficiálně zahájí.

Vinobraní na Grébovce návštěvníci již tradičně pojímají jako celodenní piknik s posezením na trávě a se sklenkou dobrého vína či burčáku, třeba právě z místní historické vinice. Právě víno z letošní úrody vinice Grébovka přitom může být vzácností. „Máme za sebou suché a poměrně chladné jaro, které vystřídalo horké léto s občasnými přívalovými dešti. V polovině srpna krupobití poškodilo cca 60 % hroznů včetně listové plochy, ale naštěstí následovalo horké a suché počasí. Sklizeň sice probíhá zhruba o týden dříve, ale cukernatost je zatím standardní a kvalita hroznů překvapivě dobrá, s nižším obsahem kyselin,“ hodnotí letošní úrodu Pavel Bulánek, který se stará o vinice na Grébovce.

Návštěvníci tentokrát budou moci vybírat z nabídky 87 stánků, z nichž 39 bude prodávat burčák a tichá vína. Představí se jak tradiční česká, tak i moravská vinařství, a chybět nebudou ani vinařství menší nebo rodinná. „Přestože počasí bylo proměnlivé, vinaři na jihomoravských vinicích se vypořádali s výzvami, a doufají ve slunečné počasí v následujících dnech a týdnech, aby zajistili kvalitní sklizeň. Z hlediska objemu se očekává, že sklizeň v roce 2023 bude průměrná či lehce podprůměrná,“ říká k sezóně zástupce moravských vinařů Karel Havlíček, který se Vinobraní na Grébovce účastní pravidelně.

Na akci nebudou chybět tradičně ani gastronomické speciality nejen z tuzemska, ale i různých koutů světa a nejrůznější delikatesy, a samozřejmě oblíbené Vinařské městečko v Grottě. Tam zavítají jistě milovníci kvalitních tichých vín od renomovaných vinařů.

Vinobraní na Grébovce je akcí pro celou rodinu, takže nezapomíná ani na děti. Pro ty bude připraven v dolní části parku speciální program včetně tvůrčích dílen a malování na obličej. Vinobraní na Grébovce každoročně dokazuje, že tradice pražských vinic, jak ji založil ve středověku Karel IV., je dodnes živá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…