Praha 2 podepsala dohodu o spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou

17.09.2019 10:45

V pondělí 16. září podepsali místostarosta Václav Vondrášek za městskou část Praha 2 a rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička dohodu o spolupráci v oblasti adaptace na klimatické změny měst.

Praha 2 podepsala dohodu o spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou
Foto: prague.eu
Popisek: Novoměstská radnice

Předmětem této dohody je spolupráce na projektech, které mohou být příkladem aktuální možnosti v této oblasti a které mohou pilotně vyzkoušet nová řešení, jež moderní technologie nyní umožňují v prostředí měst. Jako první projekt se bude řešit systém chytrých opatření v parku Havlíčkovy sady.

Cílem projektu je vytvořit systém chytrých opatření v parku Havlíčkovy sady, které povedou k adaptaci na budoucí klimatické změny. Jde o pilotní projekt, který by se mohl stát vzorem nejen pro ostatní městské části, ale i další obce na území ČR.

„Havlíčkovy sady jsou ojedinělé nejen svou dispozicí, ale také umístěním vinice Grébovka uprostřed parku. V České republice a ani v Evropě není příliš mnoho parků v centrech obcí s takovýmto výrazným přírodním prvkem, jsou-li vůbec nějaké. V rámci projektu tedy bude také řešení mikroklimatu parku z pohledu samotné vinice,“ vysvětluje místostarosta Vondrášek.

Projekt je zakomponován do dlouhodobého rámcového projektu Chytrá krajina, který zaštiťuje ČZU a jehož cílem je navrhnout taková opatření a úpravy v krajině, díky nimž bude krajina schopna obstát i v podmínkách očekávaných klimatických změn (např. větších výkyvů teplot, vyšší průměrné teploty, jiného rozdělení srážek atd.).

„V rámci projektu chystáme krajinu na takové klimatické podmínky, které nastanou v roce 2030+. Jde nám zejména o to zachytit vodu co nejblíže místa, kam dopadne. Krajina musí být schopná vláhu nejen zadržet, ale i akumulovat. V této době budujeme chytrou zemědělskou krajinu na Školním zemědělském podniku v Lánech. Druhým typem je urbanizovaná, což je náš kampus v Suchdole. Havlíčkovy sady jsou tak dalším prototypem, do kterého se pouštíme,“ vysvětlil plány rektor ČZU profesor Petr Sklenička.

Projekt přinese změny v parku zejména ve vybudování technologických opatření k lepšímu využití dešťové vody a propojení kontrolních systémů pro řízení závlahového systému. „Inovativnost projektu spočívá ve vybudování řídicího systému zavlažování, který bude napojen na soustavu čidel a bude využívat i meteorologické údaje a jejich predikci. Zavlažování tak bude probíhat jen v případě, že to bude skutečně potřeba. Pracovníci městské části, kteří mají správu parku na starosti, budou moci vzdáleně sledovat aktuální stav mikroklimatu v parku,“ vysvětluje zastupitel městské části Praha 2 Jan Recman odpovědný za energetiku a dodává: „Je to také další krok k úspoře spotřeby vody v našich parcích.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…