Praha 2 schválila rozpočet na rok 2022

16.03.2022 14:05 | Tisková zpráva

Zastupitelé Prahy 2 schválili na svém včerejším jednání rozpočet a finanční plán zdaňované činnosti městské části na rok 2022. Díky dlouhodobě odpovědnému nakládání s financemi bude i letos hospodaření městské části Praha 2 vyrovnané.

Praha 2 schválila rozpočet na rok 2022
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

„Letošní rozpočet považuji za silně proinvestiční. Příjmová i výdajová část rozpočtu bude letos ve výši 998,94 milionu korun. 

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Běžné výdaje na letošek jsou stanoveny ve výši 581,27 milionu korun, kapitálové tvoří 417,67 milionu korun,“ upřesnil místostarosta Jan Korseska, který má na starosti oblast financí. Z běžných výdajů jsou financovány důležité oblasti života obyvatel městské části, jako je školství, kultura a sociální péče, ale i péče o veřejnou zeleň nebo činnost samosprávy. Kapitálové, respektive investiční výdaje, zajišťují péči o nemovitý majetek v rámci bytového fondu, budov a pozemků základních a mateřských škol.

Během letošního roku by měla být dokončena revitalizace parku Riegrovy sady nad ulicí Vozová za 51 milionů korun a rekonstrukce vodního prvku v Sadech Svatopluka Čecha za 41,5 milionů korun. Radnice také počítá s dokončením výstavby nového multifunkčního volnočasového areálu pod Nuselským mostem za 31 milionů korun nebo s plánovanou obnovou opěrných zdí a schodišť u Gröbeho vily v Havlíčkových sadech za 23 milionů korun. Další významnou investiční akcí je také plánovaná rekonstrukce prostoru jeslí v Londýnské ulici za 34,5 milionu korun.

Do školství zamíří letos celkem 127,63 milionů korun: 26 milionů korun do ZŠ Štěpánská, kde se plánuje výstavba nového pavilonového objektu učeben pro první třídy. V ZŠ Vratislavova se bude pokračovat ve výměně oken (dvojskla) a střešních oken, na 16 milionů korun. ZŠ Jana Masaryka čeká oprava konstrukcí podlah půdy za 12 milionů korun a ZŠ Na Smetance rekonstrukce přípravy teplé vody včetně rozvodů ZTI a kotelny za cca 10 milionů korun.

Další velkou část z rozpočtu představuje také péče o veřejná prostranství a zeleň. Pro letošek je v této kapitole vyčleněno 98,47 milionu korun. Částka je určena na údržbu veřejné zeleně, čištění chodníků, na nákup vodních prvků, opravy v parcích či na dosadbu stromořadí.

A významnou položkou rozpočtu jsou také investice do péče o bytový fond městské části. V plánu je například: celková rekonstrukce bytového domu Na Moráni za 35 milionů korun, vybudování bytů v půdní vestavbě domu v ulici Dittrichova za 24 milionů korun, celková rekonstrukce domu ve Francouzské anebo rekonstrukce bytového domu Na Libušince. Součástí těchto rekonstrukcí je i vybudování nových výtahů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…