Praha 3: Během oslav na Parukářce vyroste máje

24.04.2012 7:35

Přivést zpět do centra města jarní folklórní tradice chce radnice Prahy 3 prostřednictvím prvního ročníku Májové veselice, která proběhne 4. května v parku Parukářka na Vrchu sv. Kříže na Žižkově. Jeden z největších parků v centru metropole tak na jeden den ožije lidovou hudbou, pohádkami, stánky lidové tvorby a řemesel.

Praha 3: Během oslav na Parukářce vyroste máje
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 3

Představí se zde hned několik folklórních souborů včetně pražských dudáků, v rámci doprovodného programu si návštěvníci budou moci vyzkoušet malování perníčků, pečení placek, stloukání másla, ale také košíkářské či drátenické řemeslo. Ve 14.30 hodin zde proběhne také tradiční lidový zvyk stavění máje.

„Máme ambici postavit nejvyšší máji v Praze. A všechny přespolní, kteří by si na její podříznutí dělali zálusk rovnou musím upozornit, že ji budou střežit žižkovští frajeři,“  říká s nadsázkou místostarosta pro kulturu Pavel Sladkovský.

Celodenní akci zahájí v deset hodin dětský program,  kde se představí dětské hudební soubory z celé republiky. Následovat bude hravé dopoledne v režii kapely Motovidlo, divadla Koňmo s Vodnickou pohádkou, kejklíře Půpy a kouzelníka Absolóna. Odpoledne a večer pak bude patřit folklórním souborům.

Olšanské máje jsou akcí, kterou chce Praha 3 navázat na lidové tradice, které již do kulturního kalendáře metropole úspěšně zavedla, především nejstarší pražský fašank – Žižkovský masopust a Vinohradské Vinobraní.

„Vloni jsme s velkým úspěchem uspořádali také první ročník Svatomartinských oslav, lidové tradice se průběžně promítají do programu farmářského tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad. Druhý červnový víkend navíc navážeme obnovenou tradicí Žižkovského pivobraní, které jsme nově pojali jako festival českých malých a minipivovarů.  Také májové folklórní slavnosti jsou pro nás akcí, kdy chceme podpořit obnovu českého dědictví v rámci kulturního programu v metropoli,“ dodává místostarosta Sladkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha3.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…