Praha 5: Akvarely Jany Švástové v Galerii Prádelna

16.09.2019 10:51

„Podzimní výstavní sezónu v Galerii Prádelna, která je součástí Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici, zahájí výstava akvarelů Jany Švástové. Její tvorbu si budou moci návštěvníci komunitního centra prohlédnout v průběhu měsíce září a v pondělí 23. září 2019 od 18 hodin proběhne setkání s autorkou a komentovaná prohlídka výstavy,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Akvarely Jany Švástové v Galerii Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna

Jana Švástová vystudovala Střední průmyslovou školu grafickou v Praze a déle než třicet let pracuje v reklamě. Tato profese vyžaduje velkou dávku kreativity a nápadů, ale vždy jsou na prvním místě požadavky klienta. Postupně dospěla k názoru, že svobodně malovat a tvořit může jen pro sebe. Učaroval jí akvarel, který sice patří k nejobtížnějším technikám, ale má tak krásné výrazové prostředky, že je stále co nacházet a poznávat. Zjistila, že malování je pro ni způsob neuvěřitelné relaxace, kdy zapomíná, co se děje kolem ní. Jejím světem se stává to, co se právě odehrává na papíře, prolínání barev a celý ten inspirativní proces, kdy v případě akvarelu pouze odhadujete, jaký bude konečný výsledek. Malování je pro ni určitým způsobem meditace, a protože jóga je její další velkou zálibou, snaží se jejím prostřednictvím nahlédnout do svého nitra, a to pak zachytit ve svých obrazech.

Nejraději ale vyráží do plenéru malovat květiny, přírodu, občas i městské motivy a golf a právě tato témata můžete zhlédnout na její výstavě v Galerii Prádelna.

„Výstavy v našem komunitním centru v rámci provozu tzv. Galerie Prádelna se staly nezbytnou součástí celé koncepce centra, neboť nabízejí příležitost nejen k prezentaci zajímavých i známých umělců pro široké publikum, nýbrž také k setkávání tvůrců a jejich prací s návštěvníky všech věkových i společenských skupin, což tradiční galerie běžně nenabízejí. Osobně se tedy velmi těším na setkání s výtvarnicí Janou Švástovou, jejíž půvabné akvarely svojí snovou atmosférou po celé září obohatí prostory Komunitního centra Prádelna,” zve na výstavu JUDr. Petr Lachnit, radní Městské Praha 5.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…