Praha 5: Arteterapie pomáhá klientům v Domě sociálních služeb Na Neklance

15.06.2020 8:38

„Acrylic Pouring česky znamená lití akrylových barev. Za tímto tajemným názvem se skrývá výtvarná technika, která v posledním roce nabírá na popularitě. Malířem se pod vedením zkušeného lektora může stát prakticky kdokoli, kdo disponuje trochou trpělivosti a fantazie. A tak se tato nová technika dostala i do Domu sociálních služeb s odlehčovací pobytovou službou Na Neklance,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Arteterapie pomáhá klientům v Domě sociálních služeb Na Neklance
Foto: Praha 5
Popisek: Arteterapie v Domě sociálních služeb Na Neklance

Pod vedením aktivizační pracovnice, paní Marty Hůlkové, zahájily a zažily v březnu první klientky vůbec první kurz lití akrylovými barvami v našem domě. Klientky se na kurzu nejprve seznámily s praktickými základy této techniky. Ještě než však byl kurz uveden do života, paní Hůlková své vědomosti a umění, jak správně míchat barvy, aby dosáhla patřičného efektu, průběžně získávala jako samouk z materiálů, dostupných na internetu, a následně rozmanité techniky akrylového lití sama zkoušela. V době konání kurzu stála před klienty již jako zkušená lektorka této techniky, kterou okamžitě nabídla k využití klientům jako arteterapii v aktivizačních programech pobytového zařízení.

Akrylové lití patří totiž k arteterapeutickým technikám, jejichž prostřednictvím mohou lidé vyjádřit své nálady a pocity, procvičí smysly, zejména jemnou motoriku, a povzbudí psychiku. Během tvorby obrázků zažívají velká dobrodružství, jak to celé dopadne, jak bude právě ten jejich obrázek vypadat. Prvního kurzu se zúčastnily klientky pod pečlivým dohledem lektorky. Pro tvorbu prvního obrazu zvolily techniku lití a rozfoukávání barev brčkem, jedna klientka tvořila obraz pomocí otisků mikroténového sáčku.

Na věku vůbec nezáleží

Všechny klientky si „uměleckou dílnu akrylového lití“ náramně užívaly a tvoření dopadlo nad očekávání. S lektorkou se nejenže hodně nasmály a odreagovaly, ale všechny zároveň zjistily a konstatovaly, že ani netušily, že jsou schopné se ve svém seniorském věku něco nového, tak inspirujícího a radostného naučit. Samozřejmě se těší na další společné tvoření a objevování sebe sama. Každá z účastnic vlastnoručně vyrobila dva obrazy, které budou zdobit společenskou místnost domu, a další obraz byl darován do kanceláře ředitelky organizace. Klientská díla se ihned stala chloubou a inspirací pro ostatní klienty, ale i pro celý tým pracovníků domu a jejich návštěvníky. Další obrazy budou umístěny i v pokojích klientů samotných.

Pro velký úspěch se bude v arteterapii akrylového lití pokračovat nejen v pobytovém odlehčovacím zařízení, ale i v komunitních centrech, dopřejme si ten úžasný pocit radosti z tvoření a kouzlení s barvami. Vždyť umělcem je totiž každý z nás, na věku vůbec nezáleží.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…