Praha 5: Jesle Hřebenka v roce 2021

14.12.2020 8:38

„Jesle jako forma rané péče o malé děti byly poměrně dlouhou dobu předmětem kritiky některých odborníků, ale i části rodičovské veřejnosti vzhledem k faktu, že dítěti je nejlépe doma s matkou, otcem nebo babičkou, zkrátka dítě má být doma,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Jesle Hřebenka v roce 2021
Foto: Praha 5
Popisek: Jesle Hřebenka

„Tradiční jesličky mají v naší městské části dlouhou a bohatou historii. Vznik klasických jeslí se zde datuje již od 50. let, kdy byly v Praze 5 založeny a provozovány v různých lokalitách naší městské části. V roce 1976 byly otevřeny například jesle v ulici U Okrouhlíku, v lokalitě našich současných jeslí, tehdy o kapacitě již 70 dětí. Bohužel však postupem času těchto zařízení ubývalo,“ připomíná Lachnit.

Jesle Na Hřebenkách 2765/3 byly naštěstí přes všechny změny, které probíhaly nejen v legislativě, ale i v naší městské části, zachovány. Naopak v dnešní hektické době mají své opodstatnění a zájem rodičů o tradiční formu jeslí vzrůstá, což vidíme každoročně i na přesahu přihlášených dětí. Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 p.o. (dále jen CSOP) provozuje jeselské zařízení v nádherné lokalitě zeleně, parků a zahrad. S podporou MČ Prahy 5 prošly jesličky postupnou celkovou modernizací a rekonstrukcí budovy, ale i přilehlé hospodářské budovy, oba objekty byly také zatepleny.

Proces modernizace a rekonstrukce zkvalitnil poskytování služeb, ale hlavně zpříjemnil prostředí, které zcela vyhovuje potřebám pobytu dětí v jesličkách od 15 měsíců do 3 let věku. Prostory oddělení jsou zcela přizpůsobeny dětem batolecího věku, jsou bezpečné, strukturované pro jasnou orientaci a vhodné k učení základních návyků. Tyto podmínky napomáhají rozvíjet u dětí postupné osvojení základů pořádku, stolování, hygienických návyků a sebeobsluhy. Jesle navazují na péči v rodině, kterou doplňují a napomáhají uspokojovat přirozené potřeby dítěte. Pro dítě, které bylo doposud v domácí péči, je značnou změnou v jeho dosavadním životě příchod do nového prostředí, proto je velmi důležitá adaptace. Postupným odlučováním dítěte od rodičů přechází k přijmutí nového prostředí, nových dospělých osob i nového kolektivu. Protože každé dítě se změnám nepřizpůsobuje stejně, věnujeme adaptaci dostatečně dlouhou dobu a zaměřujeme se na individuální spolupráci s rodinou.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí

Tým pracovnic jeslí vydává i časopis Jeselníček, který se stal velkým pomocníkem pro rodiče, babičky, dědečky a informuje je o měsíčních výchovně vzdělávacích programech, ale také o společných akcích, které jsou v měsíci připravovány. Děti v tomto věku jsou velmi otevřené k hraní, navazování kontaktů s vrstevníky a vnímání poznatků z výchovně vzdělávacích programů v podobě rozumové, pracovní, pohybové, hudební a výtvarné výchovy. Programy jsou přizpůsobeny jejich schopnostem, ale i tématům ročních období. V každé možné příležitosti poskytujeme dětem nápadné a citově přitažlivé poučení a vedení k uplatnění poznatků při hrách a ostatních činnostech. Podporujeme přirozenou snahu k pohybu, k rozvoji komunikačních dovedností, budujeme pozitivní vztah k přírodě, etickým a morálním hodnotám, k utváření sebevědomí a samostatnosti.

Děti zvládly tento rok mnohé, naučily se novým věcem a překonaly strach z cizího prostředí. V podzimní části roku se již seznámily s proměnou přírody, oblečením a pomůckami do deště. Také s hudebními nástroji, které budou používat k doprovodu v hudební výchově. Vytvářely podzimní dekorace z přírodních materiálů, kterými vyzdobily prostory společné šatny. Nasypaly ptáčkům zrníčka do krmítka a zazimovaly medvěda k zimnímu spánku. Naučily se pojmenovávat části svého těla a také si osvojily orientaci v místnostech bytu s pojmenováním nábytku. Každoročně děti v jesličkách navštěvuje Mikuláš s čertem, jež přivítají písničkami a básničkami, které se naučily. V adventním období děti čeká spousta vánočních tradic, tvoření dárků, pečení perníčků, strojení stromečku a zpívání koled. Krásným vyvrcholením toho období bude nadílka od Ježíška pod stromečkem. Všichni se moc těšíme.

Každodenní a velmi důležitou složkou programu je hra, při které děti relaxují, navazují kontakt s ostatními a rozvíjejí fantazii. CSOP vybavilo herny postupně takovými didaktickými pomůckami a hračkami, které napomáhají dětem rozvíjet jejich schopnosti, přiblížit například i zaměstnání dospělých. Konstruktivní dovednosti a jemnou motoriku mohou rozvíjet stavěním stavebnic, skládanek, železnic i didaktickými hrami. V prostorách heren mají k dispozici speciální tabuli nejen ke kreslení křídou, ale i k vertikálnímu stavění. V hernách jsou i zábavné nástěnné motorické hry. Ty nejmenší mají nachystány hračky se zvuky a manipulačními prvky, hrací stolečky s tlačítky, podporující interakci a rozvíjení kognitivních funkcí a dovedností. I komunitní centrum Louka myslí na ty nejmenší. Klub seniorek vytvořil a slavnostně předal loutkového maňáska pro výchovně vzdělávací programy a hrálo se i divadlo.

Velkou výhodou je, že děti k pobytu venku mají k dispozici nejen prostory venkovní terasy s herními prvky s měkkým a bezpečným dopadem. Na terase jsou hračky, které zpříjemňují hru venku, např. prolézací vláček, který napomůže k větší obratnosti, klouzačku, domeček, kočárky, houpačky a oblíbená odrážedla. Ale také využívají i velkou zahradu s hřištěm a krytým pískovištěm. Zejména v letních měsících jsou činnosti přesouvány co nejvíce ven. Navštěvujeme také krásnou oboru Palaty se zvířecí farmou a jezírky. Jesle nabízejí zajímavé a podnětné prostředí pro děti s mnoha specifickými činnostmi, napomáhajícími k všestrannému rozvoji osobnosti, jež zajišťují kvalifikované pracovnice v přímé péči podle aktuálních možností a potřeb dětí. Díky osvojení základních vědomostí a schopností, navázání komunikace v kolektivu a zvládnutím sebeobsluhy je pro děti totiž přechod do mateřské školy příjemnější, bez obav a traumat z odloučení od rodičů a se snadnějším zapojením v novém kolektivu.

A jaké má CSOP přání a vize v roce 2021?

CSOP má samozřejmě naplánovány ve spolupráci s městskou částí další změny interiéru, ale i exteriéru jeslí, které uvítají nejen rodiče, ale zejména děti samotné. Vzhledem ke zvýšenému zájmu rodičovské veřejnosti o naše zařízení se rozšíří kapacita jeslí o dalších 25 dětí, plánujeme docházku dětí již od jednoho roku věku. Ve druhé polovině roku 2021 budou zrekonstruovány a zmodernizovány prostory prvního patra budovy. Vybudovány zde budou nové herny a sociální zařízení, šatna pro děti a rodiče apod. Dětská oddělení v přízemí a prvním patře budou rozdělena podle věkových skupin. I zahrada celého areálu projde postupnými zahradnickými i stavebními úpravami, vycházejícími z požadavků funkčnosti jednotlivých herních ploch, na sebe navazujících, a s důrazem na zajištění bezpečnosti hry pro nejmenší za účelem vzniku příjemného prostředí pro děti i jejich rodiče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…