Praha 5: Katalog pro pěstouny

31.07.2013 8:26

Zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit představil novinku: Katalog pro pěstounskou péči. Novelou zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí došlo k významným změnám v  náhradní rodinné péči (pěstounské péče, osvojení a svěření do péče třetí osoby).

Praha 5: Katalog pro pěstouny
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 5

V souvislosti s pěstounskou péčí se od ledna 2013 uzavírají Dohody o výkonu pěstounské péče a zároveň je vypracován tzv. individuální plán ochrany dítěte, který reaguje na konkrétní potřeby dítěte. Pěstounská péče se poskytuje dětem, kterým je třeba zajistit péči v náhradním rodinném prostředí, kdy se dítěti zajistí osobní péče v přirozeném prostředí rodiny. Jedná se o formu náhradní rodinné péče, která je kontrolovaná státem. To znamená, že stát pěstounskou péči řídí a zprostředkovává.

Novela zákona umožňuje pěstounům využít právo na sjednání odborné pomoci. Pro zlepšení orientace při sjednávání nabídky odborné pomoci byl pracovnicemi náhradní rodinné péče orgánu sociálně právní ochrany dětí úřadu MČ Praha 5 vypracován Katalog poskytovatelů služeb, který je uveřejněn na webu MČ Praha 5 v dokumentech oddělení sociálně právní ochrany dětí a zároveň je také k nahlédnutí v písemné podobě na Odboru sociální problematiky a prevence kriminality, oddělení sociálně právní ochrany dětí.

„Pěstouni tento katalog uvítali. Jedná se o přehledný a rychlý způsob, jak se klient může zorientovat v nabídce odborných služeb. Katalog je rozdělen do čtyř částí: Poradenství v náhradní rodinné péči, Krizová intervence, Pobytová zařízení a zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, Poradenství, podpora a pomoc,“ uvedl zástupce starosty JUDr. Petr Lachnit.

Pracovnice náhradní rodinné péče budou tento Katalog podle rozšiřující se nabídky odborných služeb průběžně doplňovat. Na základě společných setkání pracovnic náhradní rodinné péče doposud nemá orgán sociálně právní ochrany dětí informaci o tom, že by tuto formu nabídky služeb realizovaly v rámci uzavírání Dohod i jiné městské části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha5.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

7:37 Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

O lidech bez domova se obecně ví, že milují čtyřnohé kamarády a velmi často si je pořizují jako své …