Praha 5: Letní prázdniny v komunitním centru Louka

26.06.2018 8:35

„Komunitní centrum Louka ani o prázdninách nebude zahálet a naopak se společně vypravíme na akce, které jsme doposud nestihli uskutečnit“ uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5 a dodává...

Praha 5: Letní prázdniny v komunitním centru Louka
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Louka

Výuka jazyků v komunitním centru Louka probíhat nebude, bude opět zahájena na začátku školního roku. Pro seniory, kteří chtějí pokračovat ve výuce na PC, máme připraveny kurzy 1x týdně s poradenstvím lektora. Tréninky paměti pro seniory, které se staly velmi oblíbenými a navštěvovanými, budou probíhat na základě žádostí účastníků 1x týdně ve středu od 10 do 11 hodin, spojené budou všechny tři skupiny.

Komunitní centrum můžete navštěvovat i v rámci našich čtvrtečních aktivit 1x za 14 dní, a to v termínech 19. 7., 2. 8., 16. 8. a 30. 8. A protože jsme slíbili, že uskutečníme další výpravy za poznáním, letní měsíce jsou přímo stvořené pro výlety se společným posezením v příjemném prostředí, připravili jsme pro vás vycházky s průvodním slovem, a nejen to. Prostřednictvím výprav za poznáním uskutečníme i malý exkurz do zajímavých kavárenských a restauračních zařízení, které posléze vyhodnotíme.

A kam se vypravíme při čtvrtečních akcích?

Na přání mnohých návštěvníků komunitního centra, kteří chtějí společně navštívit a poznat méně známá zákoutí Hradčan, se vydáme na Nový Svět na pražských Hradčanech, který se nachází severozápadním směrem od Pražského hradu poblíž někdejších městských hradeb, v okolí stejnojmenné pražské ulice. Jedná se o velice malebná zákoutí s křivolakými uličkami a malými obytnými domečky, které jsou stranou od hlavního turistického ruchu. Jedná se vlastně o bývalé hradčanské předměstí, které vzniklo někdy v polovině 14. století na staré cestě směrem ke Střešovicím. V roce 1360 bylo na podkladě rozhodnutí císaře Karla IV. začleněno k Hradčanům v tehdy nově vznikajícím městském opevnění. Původ vzniku této části Hradčan není přesně znám, jednalo se patrně o předhradí Pražského hradu, které vzniklo postupným zasypáváním strže a údolí potoka Brusnice. Na závěr procházky chceme zařadit návštěvu zajímavé kavárničky, kde zhodnotíme zařízení ze všech úhlů pohledu.

Procházky pro milovníky památek

Pro patrioty a další obdivovatele Prahy 5 máme připravenou procházku do zahrad Kinských, která je zveřejněna i na webových stránkách jako výlet s tajenkou. Zahrada se stavbami je zapsána do seznamu nemovitých kulturních památek, projdeme od vchodu z Náměstí Kinských a postupně se seznámíme s jednotlivými památkami, například s Karpatským chrámem sv. Archanděla Michaela z 2. poloviny 17. století, který sem byl převezen v roce 1929, navštívíme Letohrádek Kinských, pomník Hany Kvapilové od Jana Štursy z roku 1913 v blízkosti letohrádku, dřevěnou moravskou zvonici z Dolních Bojanovic, která se nachází rovněž v blízkosti letohrádku. Procházka má za cíl lépe poznat již známá zákoutí Prahy 5. Na závěr opět proběhne společné posezení.

A pro obdivovatele kulturních památek máme skvost, procházku areálu Břevnovského kláštera, a to opět na přání všech návštěvníků centra. Břevnovský klášter je nejstarší český mužský klášter, nacházející se v pražské čtvrti Břevnov. Založili jej roku 993 kníže Boleslav II. a pražský biskup Vojtěch a od počátku zde sídlí komunita benediktinů. Klášter jako celek s bazilikou svaté Markéty a Markétskou zahradou je chráněn jako národní kulturní památka České republiky. Klášter má nejstarší tradici vaření piva v celé republice. Vaří se zde pivo Břevnovský Benedict, uskutečníme i ochutnávku v klášterní restauraci. Projdeme se v klášterní zahradě, navštívíme místo zvané Vojtěška, které mohou lidé znát z filmu Medvídek. Pokud bude zájem, můžeme také navštívit hrob Karla Kryla na přilehlém hřbitově. Procházka má za cíl poznávat sousední městské čtvrti a jejich památky. Opět proběhne návštěva a hodnocení restaurace a podíváme se na místa, která lidé znají z filmů a dokumentů.

Prohlédneme si i klášterní farní kostel sv. Tomáše, poměrně velký Římskokatolický chrám, postavený při augustiniánském klášteře na Malé Straně. Kostel byl založen již ve 13. století, jeho současná, vrcholně barokní podoba pochází z doby po přestavbě v 1. polovině 18. století. Kostel má velmi bohatou uměleckou výzdobu, která zahrnuje některá mistrovská díla významných evropských umělců (P. P. Rubens, B. Spranger, K. Škréta ad.). Společně s přilehlým klášterem augustiniánů je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nyní jsou zde instalovány nové varhany (nové píšťaly a skříň je restaurovaná) - zájemci mohou vystoupat až na kůr a prohlédnout si barokní skvost z blízka. Ve vrátnici kláštera je možné zakoupit svatotomášské pivo, které se prodává pouze zde a v přilehlém luxusním hotelu Augustin. Tato Procházka je opakovaná na přání návštěvníků KC, kteří se nemohli zúčastnit vycházky v zimě. Ti, kteří půjdou na prohlídku opakovaně, budou moci vidět obnovené varhany (dostanou se na kůr) a přivítá nás místní kostelník, který nás provede a nabídne k prodeji informační brožurky a svatotomášské černé pivo, čtrnáctistupňové, které vaří pivovar Matuška.

Doufáme, že společně prožijeme léto, jak má být, přijďte, těšíme se na vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…