Praha 5: Městská část schválila záměr odkoupit usedlost Cibulka

16.12.2020 13:07

Usedlost na Cibulkách se konečně dočká potřebné péče. Městská část Praha 5 na prosincovém zastupitelstvu odsouhlasila záměr odkoupení nemovitosti od soukromého vlastníka celkem za 105 milionů korun.

Praha 5: Městská část schválila záměr odkoupit usedlost Cibulka
Foto: Praha 5
Popisek: MČ Praha 5 - radnice

Po dlouhých letech, kdy se nedařilo historicky cenný objekt odkoupit, má usedlost na Cibulkách konečně šanci na lepší budoucnost.

Záměr městské části prošel zastupitelstvem hlasy koaličních, ale rovněž několika opozičních zastupitelů. Hlasování předcházelo bezmála tříhodinové jednání. Zastupitelé z řad koalice i opozici nejvíce diskutovali o ceně, kterou je Praha 5 ochotna za celý komplex zaplatit. Ta na základě znaleckého posudku činí 105 milionů korun.

„Výsledkem hlasování, kdy pro předložený tisk hlasovalo 39 zastupitelů napříč politickým spektrem včetně opozice, jsem s ohledem na proběhlou diskuzi velmi potěšen. Všichni jsme tímto dali jasně najevo, že nám osud usedlosti Cibulka není lhostejný. Je však nutné dnešní rozhodnutí zastupitelstva městské části Praha 5 chápat jako první a významný krok k záchraně této památky. Rád bych vyzdvihl fakt, že naše rozhodnutí v žádném případě neznamená, že zítřkem je usedlost Cibulka majetkem městské části. K tomu, aby se tak stalo, je třeba udělat několik dalších kroků. Například je nezbytné doladit se stávajícím majitelem smluvní podmínky, za kterých nám objekt podstoupí,“ říká místostarosta městské části Praha 5 Lukáš Herold.

Podle slov místostarosty Herolda by k předložení finální podoby kupní smlouvy mělo dojít na zastupitelstvu městské části v dubnu následujícího roku. Do léta roku 2022 by pak mělo vedení radnice projednat vícezdrojové financování celého projektu rekonstrukce a návrh budoucího využití usedlosti Cibulka.

„Pro budoucí využití usedlosti je potřeba vidět společenský kontext. Praha 5 není jako sousední „Jednička“ přebohatá na kulturní památky. Pěstovat musíme i naše kulturní bohatství. A jeho nedílnou součástí byla, je a bude i usedlost Cibulka. Možností, jak po kompletní renovaci, usedlost využít je mnoho. Od domova pro seniory, přes školu, až po pobočku Botanické zahrady Praha. Všechny tyto možnosti budeme brát v potaz a rozhodneme se pro nejlepší z nich. Věříme, že nové využití pro Usedlost pomůže zvýšit také bezpečnost v dané lokalitě.“ vysvětluje místostarosta Lukáš Herold.

Usedlost Cibulka je původně zemědělský komplex ze 14. století. Největší slávy se však dočkala na začátku 19. století, kdy ji odkoupil kníže Leopold Thun-Hohenstein a zrekonstruoval ji do empírové podoby. Po jeho smrti však usedlost změnila několik majitelů a začala nenávratně chátrat. Na lepší časy se začalo blýskat až v druhé polovině minulého století, když byl v roce 1958 celý areál prohlášen za kulturní památku. I přesto Cibulka chátrala a nedařilo se jí navrátit lesk dob minulých.

„Stav usedlosti se dlouhodobě zhoršuje. V první řadě musíme zajistit stabilitu stropů, protože trámy jsou v dezolátním stavu. Podle znaleckých posudků jsou však stále v dobrém stavu obvodové stěny a stropní konstrukce tvořené cihelnými a kamennými klenbami. Investice nutné na rekonstrukci památky se pohybují v řádech milionů korun a budou čerpány z Fondu rezerv a rozvoje. Ve hře je rovněž pomoc od ministerstva kultury, se kterým radnice vede jednání. Čeká nás hodně práce, která však podle našeho názoru přinese ovoce,“ uzavírá Lukáš Herold.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…