Praha 5: Muzeum skla zůstane ve vile Portheimka minimálně do března příštího roku

03.02.2021 8:38

První pražské muzeum skla, které vzniklo jako projekt Musea Kampa-Nadace Jana a Medy Mládkových, zůstane i nadále v pražské vile Portheimka. Městská část Praha 5 prodloužila galerii koncesní smlouvu do března roku 2022.

Praha 5: Muzeum skla zůstane ve vile Portheimka minimálně do března příštího roku
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

Barokní letohrádek na pražském Smíchově bude i nadále sídlem Muzea ateliérového skla, spadající do správy nadace Jana a Medy Mládkových, která provozuje také Muzeum Kampa a Werichovu vilu. Tato spolupráce městské části, Muzea Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových a Uměleckoprůmyslového muzea v Praze byla mimo jiné v roce 2018 oceněna v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis druhým místem za muzejní počin roku.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

„Koncesní smlouva s Muzeem Kampa byla koncipována na tři roky, tedy do předpokládané doby rekonstrukce Portheimky, která měla začít v roce 2021. Jelikož se přípravné práce na tolik potřebné rekonstrukci minimálně o rok prodloužily, bylo na nás zastupitelích, zda tento projekt ještě o rok prodloužíme či zda Portheimku necháme do začátku rekonstrukce prázdnou,“ uvedl místostarosta MČ Praha 5 Lukáš Herold.

Pro výstavní účely jsou v Portheimce využívány reprezentační místnosti v prvním patře – oválný mramorový sál, dva sály s freskami, krbová místnost a sál zdobený kazetovým stropem. Díla proslulých sklářských umělců jsou tu nainstalována tak, aby podtrhla její barokní atmosféru.

Ačkoliv muzeum skla zůstává od 18. prosince v důsledku vládních opatření i nadále uzavřené, plánovaná rekonstrukce Portheimky jeho provoz v následujících měsících neohrozí. O osudu muzea době rekonstrukce vily plánované na rok 2022 bude MČ Praha 5 dále jednat s UMPRUM Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…