Praha 5: Nová úprava provozu na Plzeňské ulici ohrožuje záchranu životů

28.05.2021 6:32

Městská část Praha 5 zásadně nesouhlasí s úpravou provozu na Plzeňské ulici. Tu v posledních týdnech bez předchozí konzultace zadal Magistrát hlavního města Prahy. Praha 5 požaduje okamžitou nápravu, protože dopravní úpravy na mimořádně frekventovaném místě Plzeňské ulice komplikují průjezd vozidel záchranné služby u Motolské nemocnice.

Praha 5: Nová úprava provozu na Plzeňské ulici ohrožuje záchranu životů
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

Magistrát HMP v uplynulých týdnech pod estakádou Kukulovy-Bucharovy prodloužil zúžení frekventované Plzeňské ulice do jednoho jízdního pruhu. Na uvolněném místě navíc Magistrát zřídil parkovací stání. To vše kvůli údajně vyšší bezpečnosti pro cyklisty a pěší. Dopravní omezení ještě více zkomplikovalo už tak frekventovanou část Plzeňské ulice, která je klíčová pro příjezdy a výjezdy integrovaného záchranného systému Motolské nemocnice.

„Legalizovat stání vozidel svedením dopravy do jednoho jízdního pruhu a vyznačit velkorysé pruhy pro cyklisty v místě, kde sanitky nemohou využít tramvajové pásy je z našeho pohledu nepochopitelné. Chceme rychlou nápravu,“ vysvětluje postoj MČ Praha 5 radní pro územní rozvoj Zdeněk Doležal.

Praha 5 navíc v tomto dopravně kritickém úseku souhlasila s využitím chodníků pro pohyb cyklistů. Vyznačení širokých cyklopruhů považuje za zbytečné a nebezpečné. Rada městské části Praha 5 proto vyzývá Odbor pozemních komunikací a drah Magistrátu HMP k okamžité úpravě užitého dopravního značení. Zároveň radní opakovaně žádají náměstka pro dopravu MHMP Adama Scheinherra a Radu HMP o vytvoření a přijetí systému informování Rad městských částí při podobných dopravních úpravách.

„Rádi bychom znali důvod, proč s námi nikdo z Magistrátu toto důležité dopravní opatření nekoordinoval. Určitě bychom dokázali předat informaci, že v tomto místě pravidelně a často jezdí vozy záchranné služby, které mají většinou naspěch,“ dodává radní Zdeněk Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…