Praha 5: Petr Lachnit zahájil výstavu Papírová krajina v Komunitním centru Prádelna

07.02.2018 9:17

Radní JUDr. Petr Lachnit zahájil v pondělí v Komunitním centru Prádelna výstavu výtvarných děl Milana Pokorného "Papírová krajina". Po skončení vernisáže návštěvníci smíchovského komunitního centra dlouho diskutovali s vystavujícím autorem. Výstavu můžete shlédnout do 13. března 2018.

Praha 5: Petr Lachnit zahájil výstavu Papírová krajina v Komunitním centru Prádelna
Foto: Josef Endal
Popisek: Malíř Milan Pokorný (vlevo) s radním Petrem Lachnitem

Únorová výstava ve smíchovském komunitním centru nese název „Papírová krajina“ a podle svého autora je přemítáním o klasické krajinomalbě, ukotvené v dnešní době a pokusem o odpověď na otázku - nakolik je papír nosné médium při tvorbě obrazu? Milan Pokorný se nespokojil s „omezením“ historií ověřeného a plnohodnotného principu koláže a příbuzných technik. Chce papírem „malovat“, a v souvislosti s tím vyvstávají další otázky. Lze vyjádřit nekonečný prostor, genezi prolákliny, tvarování pocitů? Unese nás všechny krajina, kterou obýváme, a potažmo i krajina v nás?

Milan Pokorný se narodil v roce 1959, při studiu na FA ČVUT se v Ústavu výtvarné tvorby (pod vedením docenta Jaroslava Kříže) seznámil s problematikou výtvarného díla. To, podpořeno přednáškami a semináři Jiřího Ševčíka a Rostislava Šváchy, ovlivnilo jeho následné životní putování za uměním - nejprve do Divadla na Vinohradech a poté k Československým cirkusům a varieté. Od roku 1992 pracuje v polygrafii. V letech 2012 až 2016 byl členem Nového sdružení pražských umělců. V roce 2017 byl přijat mezi členy Asociace jihočeských výtvarníků a do FF16, což je volný spolek výtvarníků, jehož členové postihují širokou plejádu výtvarných oborů.

„Výtvarné práce Milana Pokorného i osobní setkání s ním během zahájení výstavy pro mne bylo přínosným a inspirativním zážitkem. Vystavené výtvarné práce přímo vybízejí k procházce krajinami vnitřních světů" uvádí radní JUDr. Petr Lachnit a dodává "Výstavní činnost coby součást aktivit našeho komunitního centra Prádelna plně podporuji, neboť se jedná o další funkční model komunitně kulturní činnosti v moderním pojetí sociální práce. Navíc výstavy představují kulturní i společenské obohacení nejširší veřejnosti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…