Praha 5: Příroda jako mocná čarodějka Na Neklance

31.08.2022 8:38 | Tisková zpráva

„Kde jinde si lépe městský člověk odpočine, než v lese nebo na zahrádce. Vztah k přírodě si vytváříme během celého života a právě příroda nás provází v každé životní etapě a má pro nás nezanedbatelný význam. Obklopuje nás na každém kroku, záleží však na každém, jak ji vnímá,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Příroda jako mocná čarodějka Na Neklance
Foto: Praha 5
Popisek: Zahradní terapie v Domě sociálních služeb Na Neklance v Praze 5

V seniorském věku obzvlášť citlivě pozorujeme a nasloucháme hlasu přírody, někteří z nás si nedovedou představit byt bez rostlin, nebo dům bez zahrady, pěstování rostlin a radost z nich se nikdy nevytrácí. Říká se, že jsme národem chatařů a zahrádkářů, a tento fakt při společných vzpomínáních potvrzují i naši klienti z Domu sociálních služeb s odlehčovací službou Na Neklance 15. Tato služba je určena pro seniory a jejich rodiny na časově omezenou dobu, kterou rodina potřebuje pro svůj odpočinek, aby načerpala síly pro další péči o svého rodinného příslušníka.

Pracovníci domu nabízejí seniorům pestrou škálu dopoledních a odpoledních aktivizačních programů, které pomáhají v udržení a zlepšení jejich celkového stavu. Mimo pravidelné cvičení, trénování paměti, hudebních vystoupení a výtvarných aktivit nabízíme zahradní terapii, která patři k těm nejoblíbenějším. V atriu domu i v společenské místnosti probíhají pravidelně aktivizační bloky této terapie, která je jedinečnou metodou, pro zlepšení kondice našich klientů.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Zahrada slouží jako terapeutické médium a práce s rostlinami aktivizuje fyzicky i duševně. Na jedné straně dochází k získávání energie, aktivizaci paměti, povzbuzení smyslů, zlepšení motoriky a podpoře tvořivosti. Na straně druhé pomáhá tato aktivita v odbourávání stresu, navození klidu, soustředění a relaxaci.

Během celého roku jsou pravidelně zařazovány právě bloky zahradní terapie do aktivizačního programu, ale nejvíc je samozřejmě využívána od pozdního jara do podzimu. Každý rok v atriu klienti doplňují nové letničky a pečlivě ošetřují keříky růží, rododendronů i různých celoročně zelených rostlin. Letos jsme nově osázeli živé zdi, které jsou umístěny na zdi domu, tím vznikla kouzelná živá kvetoucí stěna, na níž s obdivem spočine oko nejednoho návštěvníka domu sociálních služeb. S přicházejícím létem se do venkovních prostor odstěhovala i voliéra s našimi andulkami, které sem patří a po léta Na Neklance je úspěšně chovají klienti.

Atrium je zelenou kvetoucí oázou s ptačím zpěvem, kde rádi posedí nejen klienti, ale i jejich návštěvy, jimž se senioři rádi chlubí svými pěstitelskými úspěchy. Sledovat, jak jejich sazenička pomalu sílí a roste, je pro ně radostí i odměnou za každodenní péči a starostlivost. S přicházejícími chladnými dny pak většinu hrnkových rostlin přestěhujeme do prostor domu, kde je klienti přesazují a opečovávají pro další sezonu.

Přírodniny jsou nedílnou součástí dekorací v interiéru celého domu. Naši klienti v rámci výtvarných aktivit tvoří například mechové obrazy nebo různé dřevěné závěsy na zeď. Jedná se o umělecká dílka, která vytváří celkovou rodinnou atmosféru domu. Zahradní terapie ale není jen o zahradě a pěstování rostlin, je lékem a stala se přirozenou součástí života našeho zařízení. A potom že příroda není mocná čarodějka? Určitě je, stala se i zde osvědčeným receptem pro lidskou duši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…