Praha 5: Rozhodnutí o realizaci druhé plavební komory na Smíchově se odkládá

14.01.2021 11:07

Městský soud v Praze přiznal odkladný účinek.

Praha 5: Rozhodnutí o realizaci druhé plavební komory na Smíchově se odkládá
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

V prosinci loňského roku podala Městská část Praha 5 správní žalobu proti rozhodnutí Ministerstva zemědělství, které zamítlo odvolání a všechny námitky Prahy 5 proti plánované stavbě Plavební komora Praha – Staré Město. K žalobě městské části Praha 5 se přidal též Magistrát hl. M. Prahy.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

„Správní žalobou jsme chtěli poukázat na to, že Ministerstvo zemědělství svým rozhodnutím povolit stavbu druhé plavební komory prokazatelně ignorovalo naše námitky, kterým jsme zpochybňovali stanovisko EIA, které nerespektovalo faktický stav zátěží souvisejících zejména s provozem rekreačních lodí na Vltavě, kterým má nová komora sloužit. Těší nás, že Městský soud v Praze nařízením odkladného účinku našim připomínkám vyhověl. Kdyby se tak nestalo a začalo se realizací projektu, mohly by nastat nezvratné škody. Stavba komory je totiž příkrém rozporu s ochranou Pražské památkové rezervace,“ říká místostarosta Prahy 5 Tomáš Homola.

Zamítavé stanovisko ke stavbě druhé plavební komory při smíchovském nábřeží vydalo rovněž Ministerstvo kultury. To projekt označilo z hlediska památkové péče za zcela nepřípustné.

„Ministerstvo kultury stejně jako my se obává toho, že zprovozněním komory Praha – Staré Město by došlo k totálnímu narušení klidového úseku řeky v centru Prahy, který vytváří říční zrcadlo mezi Šítkovským a Staroměstským jezem. Řeka by v této části ztratila svůj genius loci, který více jak 100 let funguje ve prospěch obyvatel Prahy,“ dodává místostarosta Homola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…