Praha 5: Rozvoj služeb Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 ovlivní demografie

16.09.2022 14:51 | Tisková zpráva

„Předpokládaný demografický vývoj počítá s výrazným růstu počtu seniorů (o 30 % ve věkové skupině 65 a více let, o 40 % ve věkové skupině 85 a více let) na úrovni celé MČ Praha 5 do roku 2030. Lze očekávat růst poptávky právě po službách pro seniory, zejména pečovatelských službách, odlehčovacích službách, osobní asistenci a také i po domovech pro seniory,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit (ANO).

Praha 5: Rozvoj služeb Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 ovlivní demografie
Foto: Praha 5
Popisek: Canisterapie v Domě sociálních služeb na Neklace

Příspěvková organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 (CSOP) zajišťuje v současné době provázaný komplex služeb pro různé cílové skupiny v městské části Praha 5. Je provozovatelem dvou registrovaných sociálních služeb dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Odlehčovací pobytová služba Na Neklance 15 zajišťuje pobyty pro seniory ve věku 65+ nebo poskytují pobyty a péči o ty, kteří potřebují podpořit a pomoci v zajištění soběstačnosti, spojené s návratem do domácího prostředí, a získání pocitu sebejistoty apod.

Pečovatelská služba zaznamenala za poslední dobu poměrně velký rozvoj, nyní je poskytována na detašovaných pracovištích v lokalitách Barrandov, Košíře, Smíchov, což umožní do budoucna i větší dostupnost služby pro občany z Prahy 5. Je poskytována klientům v nepřetržitém provozu, ve všední dny od půl osmé od rána do půl osmé do večera včetně sobot, nedělí a svátků i o víkendech těm, kteří službu potřebují, jsou osamocení a jejich zdravotní stav vyžaduje každodenní péči, takže nemohou zůstat bez pomoci druhých.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Pečovatelská služba poskytuje také své služby přímo v domech s pečovatelskou službou v Zubatého ulici č. 10, Praha 5 (34 bytů), v Raudnitzově domě, Hlubočepská 33 (22 bytů), v Štefánikově ulici č. 28, 30 a 51 v bytech zvláštního určení (13 bytů), které jsou integrovány v bytových domech. Další výstavba seniorského bydlení, nového domu s pečovatelskou službou v Hlubočepech, byla již zahájena, otevření se předpokládá v roce 2023.

Stávající kapacita pečovatelské služby je 700 klientů ročně. Počet žadatelů, kteří potřebují zdravotně sociální péči, nejen zajištění služeb již zmiňovaných pečovatelských úkonů, ale potřeba pobytových služeb, odlehčovacích služeb, domovů pro seniory, odborné geriatrické péče a geriatrických center, domácí ošetřovatelské péče, paliativní péče každoročně vzrůstá. Pečovatelská služba proto počítá s dalším rozvojem a nabídkou služeb pro občany Prahy 5.

V době, kdy se věk seniorů prodlužuje a dlouhověkost začíná být významným fenoménem ve společnosti, je nedílnou součástí „moderní péče o seniory“ jejich aktivizace. „CSOP má pro seniorskou veřejnost vytvořený systém na bázi celoživotního vzdělávání a aktivizace v komunitních centrech Prádelna, Louka, Konírna. Kapacitně a dispozičně jsou stávající prostory v Prádelně dlouhodobě poddimenzované, proto bude otevřeno tento rok ještě další komunitní centrum v Švédské ulici,“ sdělil radní Petr Lachnit (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…