Praha 5: Velikonoční dílna v Komunitním centru Prádelna

20.03.2018 8:36

"V pátek 23. března 2018 od 14.00 hodin se ve smíchovském Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici uskuteční další, již tradiční, Velikonoční výtvarná dílna pro děti i dospělé" uvádí JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5 a pokračuje...

Praha 5: Velikonoční dílna v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Velikonoční výtvarná dílna v Komunitním centru Prádelna

Velikonoce v dnešní době vnímáme v podstatě dvojím způsobem, ale pokaždé jde o „zmrtvýchvstání“ - jednak jako oslavu vzkříšení Ježíše Krista a jednak jako vzkříšení přírody k novému životu. Všechny výklady Velikonoc tedy spojuje společné téma smrti a zrodu nového života, v otázce původu těchto svátků se však názory rozcházejí. Jejich počátky však s největší pravděpodobností sahají do pohanských dob, kdy lidé oslavovali příchod jara a plodnosti - symbolizované tradičními vajíčky - což při tehdejším způsobu obživy znamenalo klíčovou životní otázku.

Ať už se jedná o jakékoli pojetí Velikonoc, vždy jsou spojené s vítáním jara. Toto roční období se lidé snažili odpradávna přenést různými způsoby i do svých domovů, například v podobě obilí zasazeného v miskách a talířích. Zvykem bývalo také nosit do kostela vrbové a lískové proutky a pučící jívové větve - kočičky - které si lidé ozdobené a posvěcené vystavovali doma za svatými obrázky. S Velikonocemi je zkrátka spojeno velké množství rozličných tradic a zvyků, zároveň bývají tyto svátky plné nejrůznějších řemeslných dovedností.

Výtvarné aktivity s dlouholetou tradicí

Z těchto základů a souvislostí vychází také výše zmiňovaná výtvarná dílna, další z pásma pravidelných akcí, které tematicky a obsahově vycházejí z lidových tradic během ročního cyklu a oblíbily si je nejen děti, pro které jsou určeny především, ale pravidelně se do nich zapojují i návštěvníci komunitního centra z řad seniorů. Tyto výtvarné aktivity mají již dlouholetou tradici a mezi malými i staršími návštěvníky jsou velmi oblíbené. Na letošní Velikonoční dílně se budou vytvářet originální velikonoční dekorace a stylové doplňky s jarní tematikou.

„Výtvarné dílny v Komunitním centru Prádelna patří mezi zavedené a oblíbené aktivity, které kromě samotného tvoření nabízejí také prostor pro naprosto přirozené a spontánní setkávání rozličných generací. Takže skoro vždy se do dětského reje zapojí zvídaví senioři, kteří vnímají centrum jako „vlastní“ a tráví v něm čas např. při jiných aktivitách. Výsledkem bývá společně prožité odpoledne, které se stane přínosem pro obě strany. V neposlední řadě potěší nezvyklé a nápadité výrobky nejen jejich tvůrce, nýbrž např. také rodiče, neboť své výrobky si děti odnesou domů.“, říká JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5 a soustavný iniciátor komunitních a mezigeneračních aktivit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…