Praha 5: Výstava “Čína 30. let ve fotografiích" v Komunitním centru Prádelna

14.09.2016 9:17

Ve čtvrtek 15. září se od 17 hodin uskuteční pod záštitou JUDr. Petra Lachnita, radního MČ Praha 5, vernisáž výstavy fotografií Prof. Josefa Čermáka, které pořídil v Číně ve 30. letech minulého století.

Praha 5:  Výstava “Čína 30. let ve fotografiích" v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centrum Prádelna v Holečkově ulici v Praze 5

Pod názvem “Čína 30. let 20. století ve fotografiích prof. Josefa Čermáka” výstava představí reprodukce téměř stovky fotografií, které pořídil strojní inženýr Josef Čermák při svých pracovních pobytech v Číně během let 1933 - 36.

Prof. Josef Čermák se narodil roku 1900 a v průběhu své profesní dráhy pomáhal uskutečnit společné plány zaměstnanců Škoda Works o industrializaci Číny v energetickém oboru. Doba, kdy byly snímky pořízeny, znamenala pro Čínu období plné zvratů a probíhalo v ní mnoho významných událostí - například Dlouhý pochod Mao Ce-tunga, či I. Japonsko – čínská válka v Mandžusku, během které v roce 1934 generál Čankajšek, hlavní představitel Kuomintangu, konzervativní politické strany, zlikvidoval Čínskou sovětskou republiku, čímž umožnil zahraničním investorům vstup na místní trh.

Josef Čermák byl účastníkem několika cest, v rámci kterých jeho firma v této oblasti budovala elektrárnu, cukrovar, instalovala turbíny nebo exportovala parní lokomotivy. Toho všeho se zúčastnil nejen jako zaměstnanec firmy Škoda Works, ale také jako vášnivý fotograf s duší cestovatele, díky čemuž máme dnes, po více než osmdesáti letech, možnost poznat něco z neklidné atmosféry té doby. Mezi fotografiemi nalezneme jak snímky technického rázu, tak i tradiční “dovolenkové” záběry, nechybí však ani zajímavé momentky z běžného života lidí v Číně, reflektující ono rozjitřené období. Nejedná se o umělecké záběry profesionálního fotografa, ale spíše o jakýsi osobní “dokument” autora. Navíc je to přípomínka doby, kdy měla česká firma Škoda mezinárodní prestiž a patřila k uznávaným celosvětovým lídrům ve svém oboru. Zároveň díky současným snahám o navázání ekonomické spolupráce s Čínou je toto téma aktuální i dnes.

Fotografie z rodinného alba poskytl Ing. Tomáš Václavek, vnuk Josefa Čermáka. Z těchto originálů většinou miniaturních rozměrů se podařilo zvětšit a reprodukovat prezentovaný výběr.

Spolupořadatelem této výstavy je i Pivovar Staropramen, s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…