Praha 5: Výstava malíře Ladislava Hojného Jó ty paměti v Komunitním centru Prádelna

09.09.2020 8:38

„Po vynucené půlroční pauze obnovila v září svoji činnost také Galerie Prádelna, jež tvoří nedílnou součást Komunitního centra Prádelna v Holečkově ulici. Další výstavní etapu zahájí ve středu 9. září vernisáží výstavy malíře Ladislava Hojného s názvem Jó, ty paměti,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Výstava malíře Ladislava Hojného Jó ty paměti v Komunitním centru Prádelna
Foto: Praha 5
Popisek: Radní JUDr. Petr Lachnit a malíř Ladislav Hojný

Malíř, ilustrátor, grafik a typograf Ladislav Hojný připravil kolekci vizuálních ponorů do svých vzpomínek, myšlenek, zážitků, které spojil do kapitol - vo cizině, vo víře, vo můzách apod. Celkem výtvarník vybral 15 kapitol ze 30, vynechal např. vo výstavách a vernisážích, vo pivu, vínu a opojení apod. Kromě charakteristické kresby jsou pro tuto expozici velmi důležité autorovy texty. Konečně celou výstavu sám uvozuje slůvkem „Jauvajs!“, které je „dráždivé a hodí se“. Psaní není pro Hojného jenom zaznamenáváním myšlenek. Hodně dobrých podnětů se vynořuje v průběhu samotného psaní. „Když se prostě posadíme před list papíru a začneme vyjadřovat slovy vše, co máme na mysli a na srdci, začnou se vybavovat nové myšlenky, které nás mohou překvapit a zavést nás do míst v našem nitru, o nichž ani nevíme, že bychom tam kdy nahlédli. Jedno z nejdůležitějších hledisek psaní je to, že psaním můžeme otevřít hluboké studny skrytých pokladů, které jsou krásné nejen pro naše oči, ale i pro oči druhých,“ přibližuje proces svojí tvorby.

S textovou stránkou souvisí i samotný psaný projev. „Dyby se někomu zdálo, že píšu jako nevzdělanec a tudíž blbec, tak na svou obranu musím říct, že je to úmysl. Někdy rád spojuji slova, jindy zas vynechám 1. písmenko, měkké i nahradím tvrdým („lydy“ - rozuměj „lidi“ atd.). Mě to s tou násadkou, perem a inkoustem baví „takhlenc“ pracovat,“ vysvětluje s notnou dávkou charakteristické nadsázky Hojný.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14779 lidí

Ladislav Hojný vystudoval v letech 1963 - 1969 užitou a propagační grafiku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením profesorů Josefa Nováka a Antonína Strnadela. V letech 1969 - 1989 působil jako grafik v redakci časopisu Ahoj na sobotu, poté pracoval v různých periodikách a od roku 1993 do roku 2004 byl grafikem v redakci časopisu Ministerstva vnitra ČR Veřejná správa a současně kreslil drobné satirické kresby pro českou mutaci pánského časopisu Playboy. Získal zvláštní cenu v soutěži ČSN za grafickou úpravu časopisů, byl odměněn za ilustrace, za grafické listy (k 100. výročí ND), publikován v knížce Současná česká typografie. Od roku 2003 kreslí a píše Výlety do malých a nejmenších obcí Středočeského kraje, jimiž dokumentuje mizející venkov.

„Nová výstava malíře Ladislava Hojného, který se do galerie Prádelna vrací po více než dvou letech, je důstojným obnovením výstavního programu po přerušení. Kromě samotné expozice, která bude jistě jako vždy svérázným a vtipným ponorem do vnitřního světa výrazné umělecké i lidské osobnosti, se těším také na vernisáž, neboť i ta určitě zaujme netradičním pojetím. Vzpomínky, paměť jedince tvoří důležitou součást psyché každého člověka, tvarují výrazně jeho vnitřní svět a ovlivňují jeho vnímání světa vnějšího. V tomto případě návštěvníci ocení nejen výtvarné řemeslo, nýbrž také nadhled, vtip a moudrost zralého muže. Jak napsala návštěvnice jedné z jeho předchozích výstav: Pane Hojný, je to radost, dívat se Vašima očima,“ zve na výstavu radní JUDr. Petr Lachnit, který nad výstavou převzal záštitu.

Vernisáž výstavy Ladislava Hojného Jó ty paměti se uskuteční ve středu 9. září v 17 hodin za přítomnosti autora, který slibuje, že i „vobčerstvení bude pikantní“ a v intencích jeho oblíbené „13ky“. Co to znamená, se přijďte podívat sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…