Praha 5: Vzpomínková akce ke dni válečných veteránů a obětí válek

14.11.2017 8:37

V pátek 10. listopadu se konala v Praze 5 na náměstí Kinských u pomníku padlých při osvobozování Prahy vzpomínková akce ke Dni válečných veteránů a obětí válek pořádaná Sdružením válečných veteránů pod záštitou radního Městské části Praha 5 JUDr. Petra Lachnita. Pietního aktu se zúčastnil i zástupce starosty Bc. Lukáš Herold a radní Jan Trojánek.

Praha 5: Vzpomínková akce ke dni válečných veteránů a obětí válek
Foto: Praha 5
Popisek: Vzpomínková akce ke dni válečných veteránů a obětí válek

Den válečných veteránů a obětí válek je významným dnem, kdy si lidé na celém světě připomínají účastníky a oběti světových i lokálních konfliktů již od roku 1926, a to jak oběti z řad vojáků, tak i nevinné oběti z řad civilního obyvatelstva.

Nejinak tomu bylo i při této pietní a vzpomínkové akci. Vyznamenání převzali z rukou zástupce Sdružení válečných veteránů účastníci zahraničních misí v Iráku, bývalé Jugoslávii a Afghánistánu.

Místopředseda Sdružení válečných veteránů, Ing. Ladislav Sornas zdůraznil ve svém projevu význam tohoto slavnostního dne, odvahu a statečnost všech našich vojenských veteránů, kteří prošli válečnými konflikty a trvalý zármutek rodin, jejichž členové zahynuli při plnění svého poslání.

Radní JUDr. Petr Lachnit vyzdvihl význam Dne válečných veteránů a obětí válek, připomněl historii místa, kde se pietní akce konala, místa, které se mělo jednou provždy stát vzpomínkou na všechny životy  položené při osvobozování Prahy v závěru 2.světové války.

Na závěr celé vzpomínkové akce pronesl motlitbu za zemřelé ve všech válečných konfliktech rektor kostela Nanebevzetí panny Marie p. Doc. JUDr. Stanislav Přibyl.

Projev JUDr. Petra Lachnita, radního MČ Praha 5, ke shromáždění válečných veteránů ČR při příležitosti uctění památky obětí válek a válečných veteránů na náměstí Kinských v Praze 5:

Vážené dámy, Vážení pánové, Vážení hosté

Veterán není jenom minulost

Každá země, každé hlavní město má svůj pomník neznámého vojína. Ve dny slavných výročí se tam schází významné osobnosti politiky a společenského života. Zahraniční delegace tam kladou květiny a věnce, hraje hudba.

Každá země si váží svých padlých vojáků, povyšuje je „in memoriam“, vypravuje jim vojenské pohřby.

Co ale s těmi, kteří neměli to „štěstí“, a přesto, že bojovali, tak nepadli. Proč se ta samá společnost není schopná chovat s náležitou úctou i k žijícím veteránům těch bojů. Copak jenom proto, že nepadli, jim patří méně úcty, méně obdivu? Stát by měl být hodnocen především za to, jakou vděčnost projevuje těm, kteří pro něj udělali něco víc, než jenom splnili svoji povinnosti. Rád bych, kdybych mohl slíbit ano. Udělám všechno proto, aby českým válečným veteránům byly vytvořeny takové podmínky, aby skončením bojů nepatřily do starého železa, aby nebyly jen vzpomínkou na někdejší statečnost nebo vítězství.

Aby byly součástí této společnosti, součástí respektovanou a uznávanou. Vždyť jejich zkušenosti a poznání nejsou ničím nahraditelným.

Buďme sobečtí, zapojme je plně do našeho současného života, využívejme je k vyvarování se opakování chyb a k nastolení poměrů lepšího a spravedlivějšího světa.

Tím jím prokážeme daleko větší úctu než je kladení květin při příležitosti výročí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…