Praha 5 bude mít v Košířích novou školu do čtyř let. Vybírá nejlepší možné řešení

01.06.2021 8:38

V září 2025 půjdou děti z lokality Cibulek do nové školy. Vedení městské části hledá už jen nejschůdnější variantu pro její umístění. Každá má svoje pro a proti.

Praha 5 bude mít v Košířích novou školu do čtyř let. Vybírá nejlepší možné řešení
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

Nová školská budova pro první stupeň základní školy vyroste buď v ulici Nepomucká v blízkosti stávající základní školy Nepomucká, nebo o pár set metrů výše v lokalitě V Cibulkách – Na Výši, kde v současné době sídlí speciální škola ZŠ Pod Radnicí zřizovaná hl. m. Prahou.

„Pro novou školu v Košířích, spádovou pro děti z cibuleckého kopce, máme vzhledem k vhodným pozemkům tři možné varianty řešení. V jedné z nich jsou majetkoprávní vztahy vyřešené, městská část má tedy volnou ruku a může začít stavět. O dalších variantách budeme jednat s Magistrátem hlavního města,“ říká starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková.

Rada městské části Praha 5 už také hlavní město požádala o směnu konkrétních pozemků. Tato varianta by umožnila výstavbu nového školního areálu v lokalitě V Cibulkách – Na Výši, v němž by stála jak škola speciální, tak běžná základní. Radnice Prahy 5 si zadala vypracování objemové studie, která posoudí, zda je pro takový záměr plocha dostatečná. Jasno by o této variantě mělo být do konce září letošního roku. Pokud hlavní město žádosti o směnu pozemků nevyhoví, přijde na řadu rozšíření stávající ZŠ Nepomucká.

„Na Radě městské části jsme odsouhlasili záměr o směnu pozemků s magistrátem, konkrétně jde o pozemky nahoře na kopci Na Cibulkách, což je pro spádovou oblast z hlediska dopravní obslužnosti nejlepší řešení. V každém případě máme pro rodiče střednědobé řešení a v roce 2025 přivítáme prvňáčky z oblasti Košíř v nové a moderní škole,“ dodává Renáta Zajíčková.

Praha 5 při letošních zápisech do prvních tříd umístila všechny spádové děti do příslušných škol i s určitou rezervou pro možné doplnění žáků na začátku školního roku 2021/22. Dostatečné školské kapacity v Praze 5 zajistí městská část i v následujících letech.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…