Praha 6: Bitva na Bílé hoře aneb Smíření po 400 letech

27.02.2020 13:59

Už pošestnácté se na Bílé hoře střetne česká stavovská armáda s dvěma katolickými (císařskou a ligistickou) v líté bitvě na život a na smrt. Letos však na návštěvníky čeká rekonstrukce mnohem velkolepější, bude totiž připomínat 400 let, které od roku 1620 uplynou.

Praha 6: Bitva na Bílé hoře aneb Smíření po 400 letech
Foto: praha6.cz
Popisek: Logo Prahy 6

Válečný střet, jenž rozhodl o osudu celého stavovského povstání a rozhodujícím způsobem ovlivnil osud českého státu, má už tradiční místo na pláni u obory Hvězda, přestože mohyla bitvy, a tedy skutečné místo soubojů, leží o pár set metrů dál.

18. září přivítá Praha tisíce vojáků z celé Evropy, kteří se 19. a 20. září 2020 utkají v největší historické akci - představí se jezdci na koních, bojiště protnou pyrotechnické efekty a výstřely z děl. Letos premiérově nebude chybět ani velký historický průvod, který se vydá z Písecké brány v Praze 6 na Hradčanech až na Pohořelec v Břevnově.

„I když samozřejmě dopředu víme, jak bitva dopadne, na letošní ročník se těším, protože tak velkolepé provedení, jaké se chystá, tu ještě nebylo,“ říká místostarosta pro kulturu Jan Lacina (STAN).

Akci organizuje Občanské sdružení Bílá hora 1620 za podpory městské části Praha 6 ve spolupráci s magistrátem hl. m. Praha. Rekonstrukce bitvy, která tradičně probíhá o víkendu v polovině září, ale nebude jedinou připomínkou historického milníku našich dějin. Ekumenická rada církví, Česká biskupská konference, Federace židovských obcí a předběžně též Česko-německý fond budoucnosti chystají v den výročí 8. listopadu přímo v místě přelomové bitvy ekumenickou bohoslužbu a umístění Kříže smíření.

„Protože jde o opravdu zásadní událost českých dějin, cítíme potřebu věnovat jí náležitou pozornost. Výročí 400 let se nám jeví jako vhodné datum na ni upozornit jak zábavnou, tak i edukativní metodou,“ dodává místostarosta Jan Lacina (STAN).

Kulatý stůl pro odborníky (OPP MHMP,NPÚ, MK ČR) a zástupce veřejnosti
Odborná debata o možnosti úprav mohyly na Bílé hoře. Na základě výstupů z debaty možnost vypsání architektonicko-výtvarné soutěže na úpravu památečního prostoru či zpřístupnění fragmentů původní mohyly.

Geolokační hra pro základní školy – druhá polovina června 2020
Digitální a vzdělávací aplikace pro žáky základních škol ve spolupráci se společností Geofun.

Interaktivní hry a digitální procházky bojištěm - předpoklad zahájení od 10. září 2020

Umístění dodatkových (modrých) cedulí - 19. září – 8. listopadu 2020

Úprava památného prostoru
Je prověřovaná možnost očištění ohradní zdi obory Hvězda.

Rekonstrukce bitvy – 19. – 20. září 2020
Samotná rekonstrukce bitvy se uskuteční v termínu 19. – 20. září 2020. Bitvy by se mělo zúčastnit 2000 zbrojnošů z celé Evropy. 18. září se uskuteční průvod zbrojnošů v předběžně domluvené trase od Písecké brány na Pohořelec.

Konference o významu Bílé hory v českých dějinách - 13. – 14. října 2020
V koordinaci s Ekumenickou radou církví, Českou biskupskou konferencí a Federací židovských obcí proběhne v předpokládaném termínu 13. – 14. října série přednášek a panelová diskuze k roli Bílé hory při utváření české národní a konfesní identity.

Výstava „ 1620 Bitva na Bílé hoře“ v galerii Skleňák – vernisáž 4. listopadu v 17:00
Vernisáž výstavy „1620 bitva na Bílé Hoře“ ve Skleněném paláci ve spolupráci s Rytíři Koruny České. Expozice otevřena 2. - 30. listopadu 2020.

Osazení Kříže smíření a bohoslužba u mohyly – 8. listopadu 2020
Společná bohoslužba Ekumenické rady církví, České biskupské konference a Federace židovských obcí s předběžně stanoveným začátkem na 15:00. Následovat bude osazení kříže smíření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …