Praha 8: Den zdraví a sociálních služeb

06.10.2022 18:35 | Tisková zpráva

Odbor zdravotnictví a sociálních služeb ÚMČ Praha 8 uspořádal před KD Krakov v Bohnicích další ročník Dne zdraví a sociálních služeb. Představilo se zde 31 organizací, poskytujících sociální služby v Praze 8 se širokým spektrem zaměření, oblíbený byl prodej výrobků chráněných dílen a neméně navštěvované byly též zdravotní stany.

Praha 8: Den zdraví a sociálních služeb
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

"Moje osobní zkušenost je taková, že kdykoli já se podívám například na sociální sítě, tak jsou tam dotazy typu mám doma maminku, mám doma tatínka, mají určité zdravotní omezení, co mám dělat, abychom doma péči zvládali," řekla Vladimíra Ludková (ODS), místostarostka MČ Praha 8.

Jednou z organizací, která právě s tímhle umí pomoci, je Centrum Seňorina, které poskytuje odlehčovací služby rodinám pečujícím o lidi převážně s Alzheimerovou nemocí. "Existuje služba, která vám pomůže odlehčit v té vaší velice náročné péči o toho vašeho bližního, když si potřebujete odpočinout nebo jít do práce jen přes den a nebo nějakou delší dobu, týden, měsíc, tři měsíce, kdy vy si můžete odpočinout a zároveň je o něho velmi dobře postaráno," řekla Lenka Václavíková, ředitelka Centra Seňorina.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Vedle přehlídky pomáhajících organizací nechyběla ani prevence kožních nádorových onemocnění. Přímo ve zdravotním stanu si tady zájemci mohli nechat zkontrolovat mateřská znaménka. Stan proti melanomu zajišťoval pan dermatovenerolog profesor Petr Arenberger. Vyšetřil téměř 100 zájemců a výsledek byl – 1 melanom, 3 bazaliomy a dalších 29 podezřelých útvarů.

"Je to důležité z toho důvodu, že ta rakovina se nevytvoří hned během několika hodin nebo týdnů, většinou ten rok je dobrá doba na to, aby se zachytil ten projev ještě ve fázi, ve které, když ho vyřízneme, tak můžeme nabídnout prakticky ve sto procentech úplně vyléčení," řekl profesor Arenberger.

Na akci lidé mohli navštívit profesionálního záchranáře (Zdravotníci s.r.o.) a vyzkoušet si resuscitaci, děti si s nadšením prohlédly sanitku. Státní zdravotní ústav poskytl informace v oblasti dentální hygieny, prevence kouření a alkoholu, instruktáže samovyšetření prsou a varlat na modelech. Přistavena byla sanitka České společnosti AIDS pomoc, kde prováděli anonymní a bezplatné testování na HIV, Syfilis, hepatitidu C, bylo provedeno 33 testů, všechny s negativním výsledkem.

V doprovodném programu se návštěvníci dozvěděli, jak zlepšit kvalitu života v pozdním věku (Centrum pro studium dlouhověkosti CELLO), především díky společenským aktivitám venku v přírodě s účelem zmírnit pocit osamění. O rozvoji a podpoře komunikace při péči o osobu se syndromem demence a po cévní mozkové příhodě přítomným rozšířila obzory organizace Palata. Další přednáška z Centra pro neslyšící a nedoslýchavé umožnila vcítit se do role osob se sluchovým postižením, přiblížila, jak přizpůsobit komunikaci s těmito osobami.

Na závěr dostala slovo zástupkyně Burn Fighters, která představila kampaň 70 stupňů, zaměřenou na prevenci popáleninových úrazů u malých dětí, a kampaň Vagonáři, zaměřenou na teenagery a popáleninové úrazy na vagonech. Vzhledem k tomu, že je sama po těžkém popáleninovém úrazu, byl tento vstup velice emotivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…