Praha 8 si připomněla 78. výročí Operace Anthropoid

28.05.2020 10:13

Včera proběhla pietní vzpomínka u příležitosti 78. výročí Operace Anthropoid u pomníku Operace Anthropoid v Praze 8 - Libni.

Praha 8 si připomněla 78. výročí Operace Anthropoid
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Pomník připomíná československé parašutisty Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří v těchto místech provedli 27. května 1942 v 10:35 útok na „kata českého národa“ Reinharda Heydricha. Operace Anthropoid vstoupila do deˇjin jako jedna z nejvy´razneˇjsˇi´ch protinacisticky´ch odbojovy´ch akci´ v cele´ okupovane´ Evropeˇ. Cˇechoslova´ci tehdy proka´zali neuveˇrˇitelnou odvahu a hrdost, ktere´ se klaneˇl cely´ sveˇt.

„Jako Češi máme být na co hrdí. Často jsme k sobě kritičtí, možná až příliš. Ale ve své historii máme okamžiky, na které musíme být hrdí,“ řekl na úvod starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Pro útok na Heydrichův automobil výsadkáři zvolili zatáčku u Vychovatelny v Libni. Vůz s protektorem tam totiž musel zpomalit, pro parašutisty tak šlo o výhodné místo a nakonec úspěšně zaútočili na vozidlo zastupujícího říšského protektora Heydricha. Splnili tím rozkaz jim daný československou exilovou vládou v Londýně.

Na přípravě operace Anthropoid se podílely desítky lidí z československého odboje. Jejich úsilí směřovalo k datu 27. května 1942, které se navždy zapsalo do světových dějin. „Toto místo vzniklo jako připomínka hrdinů, které máme ve své historii. A díky jejich odvaze tady dnes můžeme svobodně stát a s úctou vzpomínat. Vzpomínám si, že už jsem téměř nevěřila, že se po dvouletém úsilí podaří tento pomník na tomto místě před jedenácti lety vztyčit. Snaze městské části však významně dopomohl Vojenský historický ústav a přátelé z Asociace nositelů legionářských tradic. A jak rostla a mohutněla myšlenka na označení tohoto místa, mohutněl o pomník. A nám došlo, že na toto místo patří skutečně monumentální pomník,“ zavzpomínala místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková.

Operace Anthropoid a smrt Heydricha rozjela neuveˇrˇitelnou masˇinerii represi´. Tisi´ce vlastencu° a lidi´ z doma´ci´ho odboje bylo popraveno, umucˇeno nebo skoncˇilo v koncentracˇni´m ta´borˇe. Z povrchu zemeˇ zmizely obce Lidice a Lezˇa´ky.

„Památník Operace Anthropoid ztělesňuje hrdinství českého a slovenského národa za okupace za druhé světové války. Je to pocta mužům, kteří šli do své trýzněné vlasti s pocitem téměř jisté smrti, zlikvidovat zrůdu jménem Reinhard Heydrich. A já jsem opravdu hrdý, že tento památník před jedenácti lety zorganizovala a postavila městská část Praha 8 a to hlavně zásluhou dnešní i tehdejší místostarostky Vladimíry Ludkové. Dlouhá léta totiž nebyl schopen ani stát, ani Hlavní město Praha, na tomto místě připomenout jeden z nejdůležitějších mezníků druhé světové války,“ dodal starosta Gros.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…