Praha: Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahájí novou sezónu 1. února

20.01.2020 17:17 | Zprávy

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky, byl Heřmaňák, ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 1. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.

Praha: Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň zahájí novou sezónu 1. února
Foto: prague.eu
Popisek: Rašínovo nábřeží

Náplavka slaví jedenácté narozeniny

Vůbec poprvé se na Rašínově nábřeží konal farmářský trh už před 11 lety. Málokdo tehdy věřil, že se náplavku podaří oživit. Inspirace přišla z Německa i Spojených států. „Pokusy realizovat na Rašínově nábřeží trhy už v minulosti proběhly, ale zkrachovaly. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli dlouho přesvědčovat. My jsme ale našemu konceptu pevně věřili. V nákupních řetězcích tehdy chyběly kvalitní a čerstvé potraviny a biopotraviny z české produkce. A naopak čeští malí výrobci a farmáři se tenkrát potýkali s nezájmem a s nedostatkem možností odbytu. Náplavku jsme si vybrali kvůli tomu, že umožňuje farmářům přistavit i chladicí auto, což je velmi důležité pro čerstvé potraviny, pro zeleninu a bylinky. Tahle možnost dělá z Náplavky skvělý farmářský trh, kde lze nakoupit v sezóně skutečně nejčerstvější potraviny a zeleninu. Podle stejného konceptu fungují farmářské trhy i v Berlíně a v centru New Yorku, například ten největší a nejstarší na Union Square,“ zavzpomínal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který farmářský trh Náplavka založil a provozuje.

Z 28 prodejců na prvním trhu na náplavce se trh postupně rozrostl na pravidelných 90 až 100 stánků, které každou sobotu od února do prosince mezi 8. a 14. hodinou nabízejí farmářské produkty. Letos své zboží nabídnou zákazníkům poprvé 1. února. „Na prvním trhu letošního roku nebudou chybět poctivě a ručně dělané salámy a klobásky od pana Marounka, řemeslné paštiky a nakládané maso od Plzáka z Plzně, pokud nebude mrznout, tak budou k dostání i čerství pstruzi či siveni z Liběchova. K dostání budou i oblíbené kremrole a koláče z Karlovarského cukrářství, sněhové pusinky a jiné andělské laskominy z Krámku U Andělky. Přijedou také Perníčkovi se zdobenými medovými perníčky nebo perníkovým závinem. K dostání bude také Cejlonské koření s pravou skořicí, vanilkou, uzenou paprikou a jinými voňavými kořeními, pražené mandle bylinkové, s himálajskou solí nebo umeoctem u Mandlové, dobré pivo z rodinného pivovaru U Vacků, víno z černého rybízu nebo čerstvé ovocné šťávy, halušky a bezlepkové uzeniny od Pelanta, sladké i slané palačinky u Galetky a mnoho dalších dobrot a pochutin,“ popsal Jiří Sedláček.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Kde chcete vzít na slibované navýšení platů o 10.000?

A proč jste platy nezvedaly více, když jste mohli? Ostatně vy sama jste byla ministryně. A nehrozí, že když se tak zvedne plat (ne že by se mi to nelíbilo, ale že pak dojde k masivnímu propouštění, protože firmy nebudou moci lidi zaplatit? A co by mě také zajímalo, jestli byste šly znovu do vlády s ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nový Manuál restauračních předzahrádek

20:36 Plzeň: Nový Manuál restauračních předzahrádek

Nová pravidla pro vzhled předzahrádek schválila Rada města Plzně na svém posledním jednání konaném d…