Praha: Nově zrekonstruované středisko poskytne zázemí ženám v sociální nouzi

07.12.2016 10:00

Jedinečné zařízení určené pro ženy v sociální nouzi se dnes otevřelo veřejnosti. Nové centrum v zrekonstruovaných prostorách v Žitné ulici se zaměřuje na ženy, které jsou akutně ohroženy ztrátou bydlení kvůli své sociálně nepříznivé situaci a vyžadují speciální péči a pomoc. Jedná se o společný projekt Arcidiecézní charity Praha, hlavního města Prahy a městské části Praha 1.

Praha: Nově zrekonstruované středisko poskytne zázemí ženám v sociální nouzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Ženy jsou ohroženější částí populace. Hlavní město Praha ve spolupráci s různými neziskovými organizacemi poskytuje mužům zázemí obdobného typu v celé řadě zařízení. Ženy tak zůstávají poněkud stranou, a to si jistě nezaslouží. Statistiky i odborná veřejnost potvrzuje, že osamoceným ženám je možné efektivně pomoci s návratem do běžného života. A to je cílem tohoto projektu,“ uvedl Daniel Hodek, radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky.

Městská část Praha 1 získala od hlavního města Prahy účelovou dotaci ve výši téměř 5 milionů Kč na rekonstrukci prostor v Žitné 35. Ty budou následně pronajímány charitě. V prostorách bude mimo jiné její sídlo, kontaktní místo a zázemí stávajícího a úspěšného „Projektu Máří“. Ten městská část Praha 1 dlouhodobě podporuje formou dotačního řízení. Jeho posláním je vyhledávat ženy bez přístřeší v jejich prostředí a postupně, po navázání důvěry, spolu s nimi nacházet cesty z tíživé sociální situace. A provoz nového centra v Žitné je dalším prohloubením úspěšné spolupráce.

Skupina žen tvoří mezi osobami bez přístřeší menšinu (kolem 20 %), ale vyžaduje pro řešení své situace speciální pomoc a přístup. Vedle přímé pomoci klientkám středisko napomůže také eliminaci patologických jevů spojených se ztrátou trvalého bydlení, jako je nepřiměřené využívání veřejných prostor a prostředků MHD, šíření infekčních a parazitických onemocnění, drobná kriminalita, pouliční žebrota, apod. Projekt tak pomůže i obyvatelům a návštěvníkům Prahy 1.

„Ve středisku najdou pomoc, útočiště a zastání ženy, případně i jejich děti, které nemají stálý a bezpečný domov, které žijí v nedůstojných nebo nevyhovujících podmínkách nebo kterým tato situace bezprostředně hrozí,“ uvedla iniciátorka projektu a předsedkyně sociálního výboru na Praze 1 Šárka Táborská (ČSSD) a dodává: „Takové zařízení dosud v Praze citelně chybělo. Sociálně vyloučené ženy dostanou možnost se znovu začlenit do většinové společnosti, aby nepřebývaly na ulici, kde svým vzhledem a stavem budí nejen lítost, ale bohužel také opovržení občanů.“ Středisko svým klientkám poskytne veškerou sociální a právní pomoc a poradenství, pomoc s hledáním zaměstnání a umožní jim zapojit se do volnočasových aktivit. Nebude chybět ani komunitní centrum pořádající osvětové akce, přednášky a workshopy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…