Praha: Pro ukrajinské občany bude veřejná doprava v Praze zdarma

01.03.2022 10:37 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy rozhodla o zavedení bezplatné přepravy pro občany Ukrajiny ve veřejné dopravě na území Prahy, a to s okamžitou platností. K prokázání nároku na bezplatnou přepravu stačí předložit platný cestovní pas nebo občanský průkaz Ukrajiny.

Praha: Pro ukrajinské občany bude veřejná doprava v Praze zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem a železničními dopravci v České republice zavádí stejné podmínky bezplatné přepravy pro občany z Ukrajiny. Ty budou fungovat v rámci celého systému Pražské integrované dopravy v Praze a Středočeském kraji, tedy jak v městské hromadné dopravě, tak i v příměstských a regionálních autobusech a vlacích.

„Chceme co nejvíce našim ukrajinským přátelům usnadnit pohyb po Praze a nezatěžovat je další administrativou. Pomoc lidem, kteří přijíždějí z válkou sužované Ukrajiny, aby zde našli bezpečný druhý domov, je pro mě samozřejmostí,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Možnost bezplatné přepravy v rámci Pražské integrované dopravy za podmínky prokázání se platným cestovním pasem nebo občanským průkazem se zavádí okamžitě od pondělí 28. února 2022. Následně budou řešena všechna potřebná legislativní a technická opatření, aby bylo možné tuto bezplatnou přepravu nabízet i nadále, bude-li to nutné.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…