Praha: V prostorách MHMP proběhne slavnostní vyhodnocení ekologických soutěží

22.06.2015 13:43

V pořadí již 21. ročník sběrových ekologických soutěží pro mateřské a základní školy vyvrcholí ve středu 24. června 2015 ve 14:00 hodin ve Velkém zasedacím sále Nové radnice Magistrátu hl. m. Prahy. Nejlepším základním a mateřským školám budou předány ceny a poháry.

Praha: V prostorách MHMP proběhne slavnostní vyhodnocení ekologických soutěží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

„Soutěž škol ve sběru druhotných surovin probíhá již od roku 1994, kdy se začala na školách sbírat tradiční sběrová surovina, papír, a do soutěže se zapojilo 20 pražských základních škol. S postupem let přibývalo soutěžících škol i sbíraných druhotných surovin, například plastová víčka, hliník či nápojové kartony. Školy jsou hodnoceny ve dvou kategoriích. První kategorie je podle množství nasbírané suroviny, druhá podle průměrného množství na jednoho žáka,“ vysvětlila pravidla soutěže ve třídění odpadů radní Jana Plamínková, která pro školní rok 2013 – 2014 udělila projektu záštitu.

V tomto školním roce se sběru starého papíru zúčastnilo celkem 20 821 žáků z 53 pražských škol, kterým se podařilo nashromáždit 520 401 kg této suroviny. V průměru tak připadá na jednoho žáka 24,75 kg sběrového papíru. Nasbírané množství papíru na školách představuje 3,2 % z celkového množství vytříděného papíru v Praze za dané období a to zcela bez dopadu na městský rozpočet.

Poháry hl. m. Prahy pro nejlepší "sběrače"

„Žákům z pražských škol se letos podařilo nasbírat a vrátit do recyklačního procesu celkem 520 401 kg cenných druhotných surovin, což je výkon hodný pochvaly. Jsem ráda, že školy mají o podobné projekty zájem a aktivně se do nich zapojuji“, uvedla dále radní Jana Plamínková, která ve středu předá nejlepším „sběračům“ vedle hodnotných cen i poháry hl. m. Prahy.

Toto ocenění získává ZŠ Ratibořická 1700, Praha 9 - Horní Počernice. Žáci této školy se opravdu snaží a již několik let si udržují první příčku ve sběru starého papíru. S celkovým množstvím 65 240 kg papíru daleko předběhli ostatní pražské školy. ZŠ Mýtní 73, Praha 9 obdrží pohár za nejlepší umístění ve II. kategorii, tj. podle nejlepšího průměrného množství nasbíraného papíru na jednoho žáka (159 kg). I tato škola si v uvedené kategorii vede velmi dobře a právem jí patří prvenství.

V doprovodných ekologických soutěžích se z pražských škol nejlépe umístila ZŠ a MŠ Chmelnice, K Lučinám 18/2500, Praha 3, která získala 1. cenu za celkové množství 1 020 kg plastových víček.

Ve sběru hliníkových obalů si nejlépe vedla ZŠ Strossmayerovo náměstí 4 z Prahy 7 s celkovým množstvím 521 kg hliníku.

 

Umístění pražských škol

(sběr papíru)

 

Kategorie

Základní školy

I.

podle celkového množství

1. ZŠ Ratibořická 1700, Praha 9

2. ZŠ Mýtní 73, Praha 9

3. ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 78

II.

podle průměru na žáka

1. ZŠ Mýtní 73, Praha 9

2. ZŠ Ratibořická 1700, Praha 9

3. ZŠ Spojenců 1408, Praha 9

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

7:17 Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

Statutární město Děčín hledá podporu pro změnu legislativy, týkající se fungování výchovných ústavů …