Praha: Výstava v přízemí Nové radnice odhaluje tajemství betlémské hvězdy

02.12.2016 8:35

Unikátní výstava „Za tajemstvím betlémské hvězdy“ je od čtvrtka k vidění v přízemí budovy Nové radnice na Mariánském náměstí. Výstavu pořádá Magistrát hl. m. Prahy ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem hl. m. Prahy a veřejnost si ji může přijít prohlédnout ve všední dny až do 31. prosince 2016.

Praha: Výstava v přízemí Nové radnice odhaluje tajemství betlémské hvězdy
Foto: Praha.eu
Popisek: výstava „Za tajemstvím betlémské hvězdy“

Na celkem patnácti panelech budou moci lidé sledovat pátrání po tom, co to vlastně byla betlémská hvězda, která měla zvěstovat příchod spasitele, a zda šlo o skutečné těleso, nebo pouze o symbol.

„Dnešním dnem začíná měsíc, který zakončíme u nás asi nejoblíbenějšími dny, svátky vánočními. Již po dva tisíce let je pro křesťanství betlémská hvězda posvátným symbolem zvěstování narození Ježíše Krista. Krásný příběh, který všichni známe, s sebou nese mnohá tajemství. A v dnešní moderní době, kdy znalosti kosmu výrazně pokročily, mnoho těchto záhad odkrývá svoji tvář, ale zároveň vytváří otázky nové. Výstava „Za tajemstvím betlémské hvězdy“ nám toto pátrání a odhalování zase o kousek přiblíží. Hlavní město Praha se snaží i v prostorách, jako je Nová radnice, podporovat kulturu a poznávání, proto budu rád, pokud výstavu navštíví co nejvíce lidí, rodin a dětí. Všechny také zvu, ať se vydají do Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy a zde v tomto vzrušujícím pátrání a objevování pokračují,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

„V našem povědomí podoba Betlémské hvězdy splývá s podobou komety nad jesličkami. Máme mnoho důvodů se domnívat, že kometa nikdy Hvězdou nad Betlémem nebyla a být nemohla. Předně tehdy komety nebyly považovány za nebeské úkazy. Na nebi je přece všechno dokonalé a má svůj božský řád. A co je ještě důležitější, komety vždy zvěstovaly události neblahé, epidemie moru a cholery, války, povodně a jiná utrpení. Tato víra, nebo spíš pověra, přetrvávala po staletí,“ doplnil ředitel Planetária Praha Marcel Grün.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …