Praha: Web s přehledem odběrových míst na COVID-19 získal ocenění

20.11.2020 9:37

Webová stránka covid.praha.eu vyhrála ve speciální kategorii covid-19 soutěže Společně otevíráme data 2020, kterou pořádá Nadace OSF. Ocenění online převzal primátor hlavního města Zdeněk Hřib v rámci konference Civic Tech Open: Občanský sektor digitálně. Datová platforma hlavního města Golemio tak obhájila prvenství z loňského roku, kdy zvítězila v kategorii Open Source.

Praha: Web s přehledem odběrových míst na COVID-19 získal ocenění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Web covid.praha.eu vznikl proto, aby lidem v Praze i ve středních Čechách ulehčil už tak náročnou situaci, ve které se mnozí v době pandemie COVID-19 nacházejí. Cílem bylo mimo jiné zamezit tomu, aby se u testování tvořily dlouhé fronty, což se podařilo. Je to další příklad dobré praxe v oblasti smart city a jedná se o velmi používanou službu. Od října, kdy byla spuštěna, zaznamenala téměř 200 tisíc zobrazení,” uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Oceněný web covid.praha.eu spustily Datová platforma Golemio a Praha na začátku října letošního roku. Webové stránky nabízejí přehled o nejbližších volných termínech testování na COVID-19 na území Prahy, a je navíc propojen s rezervačními systémy jednotlivých odběrových míst. Uživatelé zde najdou nejen informace o odběrových místech v hlavním městě, ale i ve Středočeském kraji.

„Zejména v době největších denních nárůstů nakažených jsme intenzivně pracovali na zvyšování počtu testovacích míst. Tento portál zásadně zlepšil možnosti jejich využití,” pokračuje náměstek primátora a radní pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

„Díky online rezervačnímu systému se mohou Pražané i Středočeši nechat otestovat v nejbližším odběrovém místě a nemusí už trávit hodiny ve frontách ani objíždět odběrová místa, aniž by měli jistotu, že se na ně dostane řada. Docílili jsme tím také menší migrace obyvatel a předešli jsme tak dalšímu případnému šíření koronaviru,“ říká Milena Johnová, radní pro zdravotnictví a sociální politiku.

Web je určen všem zájemcům o testování se žádankou i pro samoplátce. Stránky se podařilo spustit díky spolupráci týmu datových analytiků platformy Golemio, odboru bezpečnosti Magistrátu hl. m. Prahy a společnosti Sator IT consulting, s.r.o., která zdarma poskytla data, na základě kterých bylo možné v rekordně krátkém čase přidat i rezervační termíny z odběrových míst ve středních Čechách. Časy, které osoby stráví v odběrovém místě, jsou aktualizovány každé dvě hodiny, ostatní informace okamžitě v případě zjištění změny.

„Na vývoji spolupracovala datová platforma Golemio s komunitou dobrovolníků česko.digital, kteří nám pomáhají s rozvojem webu. Také spolupracujeme se společností Sator IT consulting na předávání dat. To vše je možné díky tomu, že jsme aplikaci zveřejnili jako open source a zveřejňujeme data,” upozornil Michal Fišer, generální ředitel pražské městské společnosti Operátor ICT, a.s., v rámci které Datová platforma Golemio působí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…