Praha: Zahájení exhumace a důstojného uložení ostatků pátera Toufara

20.11.2014 18:47

Příběh smrti Josefa Toufara, kněze z Vysočiny, obviněného za tzv. „Číhošťský zázrak“ a umučeného komunistickou Státní bezpečností, je plný paradoxů, zvláštních souvislostí a překvapení. Přestože se StB snažila zamést za sebou veškeré stopy, zanechala řadu důkazů, které nám po více než šedesáti letech umožnily zahájit proces exhumace a důstojného uložení ostatků pátera Toufara.

Praha: Zahájení exhumace a důstojného uložení ostatků pátera Toufara
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

„Domníváme se, že exhumace těla umučeného kněze Josefa Toufara a jeho důstojné uložení je dalším významným mezníkem v úsilí o nápravu křivd a zneuctění, jehož se systematicky dopouštěl komunistický establishment. Tento případ může přivést pozornost k existenci dalších nedůstojných hrobů těchto obětí - nejen v Ďáblicích, ale i v Plzni, Horním Slavkově, Jáchymovsku apod.- a otevřít tak celospolečenskou diskuzi na toto téma,“ říká primátor Tomáš Hudeček.

V případě Josefa Toufara bylo k exhumaci přistoupeno především ze tří důvodů: opakovaná žádost rodiny a číhošťských farníků (1968, 1992, v obou případech bylo exhumaci zamezeno); iniciativu připojila rovněž Katolická církev se záměrem blahořečit Toufara coby mučedníka komunismu; v uplynulých dvaceti letech se k „případu Toufar“ podařilo dohledat v archivech řadu důležitých dokumentů, výpovědí a svědectví pamětníků. U jiných obětí komunistického režimu, zakopaných v Ďáblicích, nejsou tyto informace k dispozici v takovém rozsahu.

„Dvacet pět let po pádu komunismu a v čase, kdy si připomínáme pětašedesát let od smrti Josefa Toufara, se 13. listopadu, na svátek sv. Anežky České, zdařil pokus o nalezení jeho těla. Nyní čekáme na závěry odborníků,“ dodává Eva Vorlíčková, pražská radní a iniciátorka projektu.

Celou akci provedl odborný tým, složený z archeologů, antropologů, soudního lékaře a genetika, za přítomnosti zástupců církve a Hl. m. Prahy a provázela jej velmi pečlivá dokumentace. Během exhumačních prací (3. – 14. 11. 2014) byly provedeny tři plošně omezené sondy, a to na základě tří typů historických pramenů. Ve všech případech došlo k odkrytí pouze nejnutnější části hrobu/šachty. V případě třetí sondy byly postupně odkryty dvě svrchní vrstvy (ostatky pátera Toufara se nacházely ve třetí vrstvě, pouze 50 cm od západního okraje hrobové jámy). Bylo tedy nutné vyzvednout i kosterní ostatky dalších osob, které byly po antropologickém posouzení na místě (zhodnocení věku a pohlaví) opět uloženy. Co se týká ostatků, nalezených ve společném hrobě, jednalo se o těla nebo části těl, dovezených na ďáblický hřbitov z Anatomického a Patologického ústavu a z některých nemocnic.    

„Před zahájením vlastní exhumace byl vypracován a zadavatelem schválen Projekt archeologické asistence s navrženým postupem. Nálezová situace odpovídá dochovanému listu z Polohové knihy šachty č. XVI a souhlasí i číslo vedlejší rakve, které se shodou okolností rovněž zachovalo,“ říká archeolog Jan Havrda z pražského pracoviště Národního památkového ústavu.

Se všemi ostatky bylo zacházeno naprosto eticky, s úctou a za řádného obřadu jsou již  uloženy na své původní místo. Exhumace proběhla v souladu se zákonem o pohřebnictví a část společného hrobu i jeho okolí bylo odborně ošetřeno a rovněž uvedeno do původního stavu. V pátek 14. 11. byly ostatky, patřící s vysokou pravděpodobností Josefu Toufarovi, vyzvednuty ze společného hrobu a převezeny do Národního muzea k další identifikaci, na které se bude nadále podílet tým antropologů a soudních znalců.

„Dle předběžného ohledání v terénu je vysoce pravděpodobné, že se jedná o kostru muže staršího třiceti let. Byly zahájeny další práce, směřující k co nejpřesnější identifikaci. V první fázi je nutné kostru laboratorně ošetřit, ve druhé fázi se pak kombinací více metod zaměříme na co nejpřesnější odhad demografických ukazatelů a též i na zdravotní stav,“ popisuje další práce RNDr. Petr Velemínský, Ph.D., vedoucí antropologického oddělení Národního muzea.

„Při exhumaci byl v oblasti pánve nalezen drén, gumová hadička, sloužící původně k odvodu tekutiny, např. hnisu či krve, z dutiny břišní. Je tedy prakticky jisté, že na těle tohoto člověka byl před smrtí proveden chirurgický zákrok v oblasti břicha, což je v plné shodě s dostupnými informacemi o posledních hodinách života P. Josefa Toufara. Pokud to stav kosterního nálezu umožní, budou pro potvrzení identity porovnány genetické profily ze vzorků z exhumovaného těla s profily žijících příbuzných,“ vysvětluje MUDr. Jan Krajsa, Ph.D., soudní lékař, Ústav soudního lékařství Brno.

Z církevního hlediska byly zahájeny přípravné práce v procesu blahořečení pátera Toufara, které je nezbytným krokem na cestě ke svatořečení. Příslušná církevní instrukce Sanctorum Mater předpokládá, že, je-li to vůbec možné, je třeba se pokusit o provedení ohledání ostatků kandidáta svatořečení. Církevní proces blahořečení bude ale pokračovat dále v každém případě, tedy i bez ohledu na výsledek exhumace.

„Jménem církve mohu vyjádřit vděčnost všem zúčastněným za jejich pomoc a nasazení v této věci, kterou pokládáme i za otázku spravedlnosti vůči umučenému knězi. Rád bych upozornil, že se během exhumace se všemi lidskými ostatky pracovalo nanejvýš pietně a šetrně a lidé, jejichž tělesné pozůstatky se vrátily zpět do země, se konečně dočkali alespoň řádného pohřebního obřadu,“ říká postulátor z královéhradeckého biskupství Doc. PhDr. Tomáš Petráček, PhD., Th.D.  

Předpokládáme, že identifikace nalezených ostatků bude ukončena v řádu týdnů až měsíců. Maximální snahou celého týmu a zejména rodiny je, aby došlo k pohřebnímu obřadu v první polovině roku 2015. O dalším vývoji vás budeme informovat.

„Exhumace Toufarových ostatků může vnést světlo do retušovaného pitevního protokolu a nechat „promluvit tělo“, čím vším muselo projít, především v posledním měsíci života. Týraný a zavražděný páter Josef Toufar byl estébáky zahrabán jako zvíře na hřbitovním smetišti, potupně a hanebně, pod falešným jménem. A je naší mravní starostí, aby byl pochován jako člověk a kněz tam, odkud byl unesen, kam bytostně patřil a kde být pochován chtěl,“ uzavírá aktuální situaci Miloš Doležal, spisovatel, Toufarův životopisec a iniciátor projektu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.