Praha: Zpoplatnění karet Opencard a zavedení nových služeb

23.07.2012 12:01

Od 1. srpna 2012 bude zpoplatněno vydání Opencard, vstoupí v platnost nové Podmínky pro vydání a využívání karty a ceník poplatků Pražského Centra Kartových Služeb. Tyto změny schválila Rada hl. m. Prahy na jednání 29. května 2012. Zároveň budou zavedeny nové služby pro držitele karet.

Praha: Zpoplatnění karet Opencard a zavedení nových služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Vydání karty bude zpoplatněno částkou 100 Kč. Od 1. srpna bude poplatek vybírán v hotovosti v Zákaznickém centru Opencard, a to buď při podání žádosti a nebo při převzetí karty. V případě, že bude občan žádat o zaslání karty poštou, bude činit poplatek 150 Kč. Od 1. září pak bude možná i bezhotovostní platba. Nový ceník již byl zveřejněn, jeho platné znění je k dispozici na webových stránkách www.opencard.praha.eu .

Významnou změnou je zavedení identifikačního kódu DIC (device identification code) pro anonymní karty a osobní karty bez evidence, který umožňuje jejich držitelům provést výměnu nebo zablokování karty. Tím se sjednocují tolik kritizované podmínky užívání těchto typů karet s osobními kartami. Držitelé těchto karet předaných před 1.8.2012 mohou v Zákaznickém centru požádat o vygenerování identifikačního kódu, které bude zdarma. 

Větší komfort pro držitele karet Opencard přinesou nové služby na webu Opencardonline. Zde bude možné karty – všechny druhy – registrovat.

Registrovaný držitel karty si bude moci z pohodlí svého domova či kanceláře požádat o výměnu karty nebo požádat o zablokování karty.

On-line bude také možné požádat o vydání anonymní karty.

K 1. 8. 2012 končí možnost bezplatné výměny opencard z důvodu konce jejich platnosti. Tím, že došlo k prodloužení platnosti karet o 2 roky, již není tato výměna nutná. Prodloužení platnosti je nadále možné u všech karet, jejichž platnost končí v období od 1. srpna 2012 do 31. července 2013. K dnešnímu dni si platnost karty prodloužilo téměř 90.000 držitelů.

Informace ke zpoplatnění karet získá veřejnost v Zákaznickém centru Opencard v Jungmannově ulici, na webových stránkách www.opencard.praha.eu, na infolince Pražského kontaktního centra – 12444, na všech sběrných místech Opencard  a také na webových stránkách Prahy – www.praha.eu  a Dopravního podniku hl. m. Prahy – www.dpp.cz. Na uvedených webových stránkách držitelé karet naleznou podrobný návod a také odpovědi na dotazy, které se zpoplatnění Opencard a zavedení nových služeb týkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

22:05 Prostějov: Kulturní léto nabídne kvalitní program i letos

Také letos se Prostějované a návštěvníci našeho města mohou těšit na bohatou škálu kulturních aktivi…