Praha chce převzít do správy Nemocnici Na Františku

09.01.2018 16:48

Rada hl. m. Prahy na svém dnešním zasedání souhlasila se záměrem převzít správu, provoz a budoucí fungování Nemocnice Na Františku od městské části Praha 1.

Praha chce převzít do správy Nemocnici Na Františku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Současně pověřila radního pro oblast zdravotnictví Radka Lacka, aby ve spolupráci s radním pro oblast majetku Karlem Grabeinem Procházkou v tomto smyslu zahájili s městskou části Praha 1 jednání.

Hlavní město chce vyřešit vzniklou situaci, kdy městská Praha 1 deklarovala záměr prodeje nemocnice do soukromého vlastnictví a Praha by tak nemohla zaručit budoucí fungování této významné nemocnice.

„Je pro nás naprosto zásadní, abychom měli jistotu, že lékařská péče zůstane v Nemocnici Na Františku zachována i v budoucnu.  Je to spádové zařízení pro Prahu 1, ale i pro Prahu 7 a já naprosto rozumím tomu, že stejnou jistotu chtějí mít i Pražané. Zároveň to dává smysl i ze širší perspektivy, protože v současné době nevlastníme žádné zařízení s akutními lůžky,“ uvedla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

„Jsem rád, že se tímto krokem naplňuje jeden z cílů naší dlouhodobé strategie. Praha má v oblasti zdravotnictví odpovědnost vůči Pražanům, ale doposud má k dispozici pouze nástroje v rámci přednemocniční akutní péče a nikoli lůžkové péče Na tento fakt upozorňuji už dlouho. Co se týče Nemocnice Na Františku, její převzetí magistrátem jsem již dříve deklaroval jako jednu z možných variant. Pomůžeme tak Pražanům a dokážeme, že umíme dosahovat špičkových výsledků nejen v primární, ale také v lůžkové nemocniční péči,” doplnil radní Radek Lacko.

„Věřím, že se k tomu Praha 1 postaví stejným způsobem a Nemocnici Na Františku nám odsvěří,“ dodal radní Jan Wolf. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…