Praha finišuje s přípravami nového operačního programu

22.01.2014 16:32

Rada hlavního města Prahy schválila na svém jednání 4. verzi Operačního programu Praha – pól růstu České republiky, který bude zajišťovat financování pražských projektů z evropských dotací v letech 2014 – 2020.

Praha finišuje s přípravami nového operačního programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled přes Vršovice na Pražský hrad

Praha tak chce navázat na velmi úspěšné Operační programy Praha – Adaptabilita a Praha – Konkurenceschopnost, z nichž čerpá evropské peníze v aktuálním programovém období 2007 – 2013.

„Podpora vědy a výzkumu, efektivní využívání energií, modernizace vzdělávání a sociální začleňování, to jsou oblasti, které budeme chtít z nového dotačního nástroje podporovat,“ vyjmenovává radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která zodpovídá za agendu evropských fondů na pražském magistrátu.

Na vzniku operačního programu se podílí Odbor evropských fondů Magistrátu hlavního města Prahy ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „Program vzniká na základě Strategického plánu a konceptu Smart Prague, přičemž se snažíme o maximální provázanost podporovaných aktivit, aby byl tento nástroj nastaven opravdu co nejefektivnějším způsobem a přinášel tak Pražanům co největší prospěch,“ dodává radní Eva Vorlíčková.

Operační program Praha – pól růstu ČR bude multifondový, to znamená, že umožní financování projektových záměrů jak z Evropského sociálního fondu, tak z Evropského fondu pro regionální rozvoj, což představuje novinku v oblasti strukturálních fondů pro pražské projekty.

Prahu ovšem čeká nelehká situace, neboť se v jejím případě změní poměr financování. „V aktuálním programovém období činí příspěvek z Evropské unie 85 % a zbývajících 15 % jde z rozpočtu hlavního města. Od roku 2014 se tento poměr mění, Praha dostane z unijních prostředků pouze 50 %, to znamená, že ke každému euru z Bruselu budeme hledat euro v Praze,“ upřesňuje radní Vorlíčková.

K úspěšnému startu nového operačního programu dojde po schválení vládou ČR a Evropskou komisí, které očekáváme v průběhu tohoto roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…