Praha na svých akcích omezí jednorázové plasty

24.04.2019 9:17

Na akcích podpořených dotacemi v oblasti kultury a umění se nově nebudou prodávat jídlo a nápoje v jednorázových plastech. Mezi povinnosti příjemce individuálních účelových dotací nové opatření šetřící přírodu zařadila radní pro kulturu Hana Třeštíková.

Praha na svých akcích omezí jednorázové plasty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Chci ve své gesci najít všechny možnosti, kde se Praha může chovat k životnímu prostředí ohleduplněji. Omezení jednorázových plastů je nejúčinnějším prostředkem v boji za čistější přírodu a oceány. Doufám, že v tom Praha nezůstane sama a inspirujeme i ostatní pořadatele a provozovatele,“ řekla pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková.

Opatření zařadila Hana Třeštíková mezi práva a povinnosti příjemce dotací v oblasti kultury a umění. Nově se příjemci zavazují, že budou prodávat jídlo a nápoje pouze ve vratném omyvatelném nádobí ze skla, porcelánu či kovu nebo ve vratném plastovém nádobí. Povinnost budou mít příjemci ve smlouvách od 1. května 2019.

„Zákaz jednorázových plastů bude platit na všech kulturních akcích, které Praha finančně podporuje individuálními dotacemi a mezi které patří třeba velké hudební festivaly. Většina nádobí poslouží jenom na pár minut, přitom už tu máme daleko šetrnější varianty, třeba vratné kelímky. Právě touto cestou má moderní město jako Praha jít,“ vysvětluje Hana Třeštíková.

Jednorázové plastové nádobí patří podle Evropské komise mezi deset nejčastějších plastových výrobků nalezených v moři. Státy Evropské unie se proto vloni dohodly na zákazu všech plastových výrobků na jedno použití, platit by měl od roku 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…