Praha nasvítí modře Petřín a sochu Jana Žižky, podpoří větší porozumění lidem s autismem

02.04.2019 20:56 | Zprávy

V úterý 2. dubna 2019 si veřejnost připomíná Světový den zvýšení povědomí o autismu. Hlavní město se rozhodlo do kampaně „Česko svítí modře“ připojit. V metropoli budou modře nasvíceny hned dvě dominanty – Petřínská rozhledna a socha Jana Žižky na Vítkově.

Praha nasvítí modře Petřín a sochu Jana Žižky, podpoří větší porozumění lidem s autismem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Hlavní město se zapojilo do šestého ročníku kampaně „Česko svítí modře“, která si klade za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o poruše autistického spektra. „Jsem moc rád, že se Praha připojí ke kampani „Česko svítí modře“. Vítám a podporuji každou aktivitu, která napomůže větší informovanosti a dává prostor pro vytváření podmínek pro důstojný život osob s autismem v České republice,“ říká ke kampani pražský primátor Zdeněk Hřib.

V rámci světového dne budou v Praze nasvícena modře dvě místa – socha Jana Žižky na Vítkově a Petřínská rozhledna přibližně od 18:30 hodin až do středečního rána. „Modrá je symbolická barva pro komunikaci a porozumění a to je přesně to, co potřebují lidé s poruchou autistického spektra - naše pochopení a podporu. Praha dnes dává najevo, že si chceme být blízko se všemi našimi sousedy a nikoho nevylučovat,“ uvádí dále radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Poruchy autistického spektra (PAS) - obecně autismus - postihují dle nejnovějších epidemiologických průzkumů 2 až 2,5 % populace. V naší zemi je to na 200 tisíc občanů. Autismus však zasahuje do života dalším téměř 400 tisícům jejich nejbližších. Jedná se o celoživotní postižení v oblasti vnímání, představivosti a sociální komunikace. V 70 % případů se jedná o postižení kombinované. Lidé s PAS dokážou s adekvátní podporou žít plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

19:27 Plzeň: Festival Inovujeme Plzeň představil moderní technologie v medicíně a lékařství

Roboti a drony všech druhů a velikostí, umělá inteligence, elektromobilita, virtuální realita i ta s…