Praha nepřipustila, aby záchranná služba přišla o 20 milionů korun

15.01.2016 13:49

Rada hlavního města Prahy schválila převedení 20 milionů korun z neúčelové rezervy zpět do rozpočtu na rok 2016 pro Zdravotnickou záchrannou služby hl. m. Prahy (ZZS).

Praha nepřipustila, aby záchranná služba přišla o 20 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Napravila tak nezodpovědnou chybu opozičních zastupitelů. Ti v prosinci odhlasovali pozměňovací návrh rozpočtu, jenž snižoval finanční prostředky na ZZS. Jak však uvedl radní pro zdravotnictví Radek Lacko, takový krok by vedl i k jednoznačnému snížení výjezdových skupin, což by poškodilo transporty pacientů v přímém ohrožení života.

„Trvale navyšující se počet obyvatel hlavního města a jeho rozšiřující se zástavba, zejména v rámci zvětšujících se městských částí, rovněž v posledních letech, jen přispívají ke zvyšování nároků na činnost a počet zásahů pražské záchranky. Ať již přes den či v nočních hodinách je záchranná služba rok od roku stále vytíženější, takže snižování nákladů na její provoz, tak jak o tom hlasovala opozice, považuji skutečně za nezodpovědný krok. A pochopitelně si cením toho, že jsem našel způsob, jak jej tímto napravit,“ uvedl dále Lacko.

ZZS poskytuje na území hlavního města přednemocniční péči a její rozsah je stanoven v souladu se zákonem o zdravotnické záchranné službě tzv. plánem pokrytí. Ten stanovuje počet a rozmístění výjezdových základen tak, aby místo události bylo dosažitelné v dojezdové době.

„V demografických ani jiných parametrech nedošlo na území Prahy k takovým změnám, které by dovolovaly snížení počtu výjezdových základen, k čemuž by na základě snížení rozpočtu muselo dojít,“ zdůraznil radní Lacko.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…