Praha připravuje nový dopravní portál

21.06.2017 15:20

Informace o dopravě a cestování po Praze soustředěné na jednom místě – to je projekt nového interaktivního dopravního portálu, který připravuje Magistrát hl. m. Prahy.

Praha připravuje nový dopravní portál
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Veřejná doprava, individuální automobilová a nákladní doprava, hustota provozu na komunikacích, dopravní nehody, uzavírky, sjízdnost komunikací, parkování, úklid komunikací, mimořádné situace – to vše představuje obrovské množství aktuálních informací z městském dopravního organismu. Tyto informace jsou veřejnosti k dispozici jen z části. Část dopravních dat je sice dostupná online, ale veřejnost o nich neví. Běžný občan nemá šanci zjistit a prohledávat všechny zdroje dopravních dat, když se chce co nejrychleji a nejefektivněji dostat např. z práce na schůzku – ať už chce využít určitý způsob dopravy či kombinaci více možností.

„Pracujeme na identifikaci všech zdrojů dopravních dat, jejich specifikaci s cílem je následně integrovat a využít je nejen pro rozvoj dopravních systémů, ale také je zprostředkovat cestujícím, odborné veřejnosti a dalším,“ řekl náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek.

Cestujícím by měl interaktivní portál nabídnout real-time data o situaci ve veřejné dopravě. Díky tomu budou moci v reálném čase reagovat například na zpoždění nebo výpadek spojů nebo si vyhledat alternativní trasu. Řidiči budou mít v případě dopravních nehod nástroj pro volbu náhradních tras či informace o volných místech k parkování. Dostupnější data mohou pomoci i dopravcům a komerčním subjektům k efektivnějšímu řízení jejich dopravy.

„Cílem je použít získaná data pro udržitelnost celého dopravního systému města a okolí, podpořit ekonomický růst, zkvalitnit život lidem v Praze a okolí,“ dodal náměstek primátorky Dolínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…