Praha se připojí k programu Evropské komise LIFE na zlepšování životního prostředí

17.10.2017 19:05

Dnešním rozhodnutím Rady hl. m. Prahy se hlavní město připojí k Programu zlepšování kvality ovzduší Ministerstva životního prostředí, s nímž se bude ucházet o získání finančních prostředků z dotačního programu LIFE, spravovaného Evropskou komisí.

Praha se připojí k programu Evropské komise LIFE na zlepšování životního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Cílem je vytvoření a předložení projektu pro trvalé zlepšení kvality ovzduší v Praze. Konkrétně jde snížení expozice obyvatel hlavního města znečišťujícím látkám PM10, PM2,5, benzo(a)pyrenu a NO2 na požadovanou úroveň v souladu s EU legislativou, a to v nejkratší možné době. Integrované projekty jsou Evropskou komisí financovány až do výše 60 procent způsobilých nákladů, zbytek financují partneři projektu z vlastních zdrojů.

„I přes průběžnou realizaci celé řady opatření na území Prahy stále nedochází k poklesu úrovně znečištění suspendovanými částicemi PM10 a benzo(a)pyrenu na požadovanou úroveň,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková. Možnou příčinu lze spatřovat mj. i v chování obyvatel města, kteří svým postojem k životnímu prostředí, často spojeným s nedodržováním zákonných norem, či z důvodu neznalosti problematiky ochrany ovzduší přispívají ke špatné imisní situaci. V Praze jde především o nadměrné používání automobilů pro osobní přepravu, v mnoha případech v nevyhovujícím technickém stavu.

K získání podpory veřejnosti pro zlepšení kvality ovzduší ve městě bude nutné provést rozsáhlou osvětovou kampaň, zaměřenou zejména na zdravotní rizika spojená s provozem vozidel s nefunkčním filtrem pevných částic nebo katalyzátorem, potřebu dodržovat doporučující opatření v době smogové situace, nutnost omezování dopravy ve městě, nutnost více využívat veřejnou hromadnou dopravu pro pohyb po městě a potřebu snižování prašnosti ve městě. Osvětové kampaně mohou být také financovány prostřednictvím dotačního programu LIFE. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…