Praha zpřísní možnosti provozování hazardních her

27.08.2013 20:00

Rada hlavního města dnes souhlasila s návrhem loterijní vyhlášky, kterou se stanoví místa a čas, na kterých lze provozovat loterie a jiné podobné hry. Zároveň také omezí možnost jejich propagace. Tato nová pravidla mají snížit dostupnost hazardních her a kultivovat jejich prostředí. Pokud návrh vyhlášky schválí zastupitelé, začne platit již během října letošního roku.

Praha zpřísní možnosti provozování hazardních her
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Nová koncepce regulace loterií a jiných podobných her vylučuje jejich provozování v provozovnách se zvláštním provozním režimem jakými jsou restaurace a další pohostinská zařízení. Důvodem je snadná přístupnost k herním zařízením v těchto provozovnách a nízký práh ochrany osob před negativními jevy, které hraní hazardních her s sebou přináší.

„Přijetím navrhované obecně závazné vyhlášky v metropoli, výrazně snížíme počet provozoven o 703 míst. Nová právní úprava by měla přispět i k eliminaci negativních jevů spojených s mravní výchovou mládeže, která je každodenně vystavována skryté reklamě společností provozujících hazardní hry, stanovením vnějších podmínek vzhledu jednotlivých provozoven a vnějších plášťů budov, ve kterých jsou loterie provozovány. Na provozovnách budou smět mít pouze napsáno herna nebo kasino. Zakázali jsme například neónové tabule, svítící poutače, nápisy Jackpot s částkami,“ uvedl radní Lukáš Manhart.

V rámci pravidel přijatých pražskými radními letos v květnu bylo v kompetenci městských částí hl. m. Prahy, zda na území městské části nebudou uvedena žádná místa, na kterých by bylo možné provozovat loterie či jiné podobné hry (nulová tolerance), nebo zda na svém území umožní provozování loterií a jiných podobných her pouze v kasinech, či v kasinech a hernách. Městská část mohla pro provozování loterií a jiných podobných her určit pouze místa, která nejsou problematická. To znamená, že je v nich a jejich okolí dodržován veřejný pořádek a nedochází zde k výskytu trestné činnosti, a dále se místo nenachází v blízkosti škol, školských zařízení, zařízení zdravotní a sociální péče, budov, ve kterých je vykonávána činnost státních orgánů, orgánů veřejné správy nebo činnost registrovaných církví či náboženských společností apod. Na dodržování pravidel dohlíželo hlavní město Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…