Přelouč: Kraj investoval do Domova u fontány téměř 70 milionů

27.03.2018 15:16

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický zavítal pátek v rámci návštěvy Přelouče do Domova u fontány. Ten je příspěvkovou organizací kraje a poskytuje nepřetržité pobytové sociální služby seniorům a osobám s onemocněním demence, kteří již nemohou žít ve svém domácím prostředí. Pardubický kraj do zařízení od roku 2010 investoval řádově 70 milionů korun.

Přelouč: Kraj investoval do Domova u fontány téměř 70 milionů
Foto: mestoprelouc.cz
Popisek: Přelouč

„Domov u fontány je z našeho pohledu výkladní skříní, což je velká zásluha dlouholeté ředitelky Danuše Fomiczewové. V současné době je naplněnost sto procent a co se týče služby, tak zařízení získalo ocenění Vážky, což je významné uznání za kvalitní službu pro lidi s demencí a ocenění Asociace poskytovatelů sociálních služeb, které se zaměřuje na služby ve všech oblastech poskytování péče o seniory. Organizace získává na financování služby i jiné zdroje, například od obcí či rodin,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V roce 2016 navíc domov zahájil provoz nové sociální služby, takzvané odlehčovací. Ta spočívá v poskytnutí krátkodobého pobytu osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, onemocnění Alzheimerovou chorobou, nebo jinými typy demencí, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném prostředí a tím dočasně zastoupit pečující osobu a umožnit jí tak čas pro vlastní odpočinek a obnovu sil,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se zajímal o celkové fungování domova a další plány na jeho rozvoj.

O rozvoj domova se dlouhodobě stará také Pardubický kraj formou investic do modernizace jednotlivých podlaží či zateplení. „Od roku 2010 jsme do zařízení investovali téměř 70 milionů korun, a to nejen na modernizace jednotlivých podlaží, zlepšení protipožárního systému, zateplení a další opatření v rámci EPC projektů, které nám umožní další výrazné energetické úspory,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Domov u fontány je jedním z největších zařízení na území Pardubického kraje věnující se seniorům a to již od roku 1964. Přes svoji letitou historii je moderním zařízením přinášejícím do pobytové péče o seniory a seniory s onemocněním demence nové trendy a koncepční přístupy. Celková kapacita Domova u fontány je dle platných standardů 155 osob ve třech službách – domov se zvláštním režimem, domov pro seniory a odlehčovací služba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…