Přerov: Bezdomovci budou mít v mrazech noční „sedárnu“, dostanou židli a čaj

20.01.2020 16:29

V případě, že se venkovní odpolední teplota bude pohybovat okolo minus tří stupňů Celsia, bude pro lidi bez domova otevřena noční „sedárna“. Najdou ji tam, kam už jsou nyní zvyklí chodit si pro pomoc – v budově U Bečvy 1, kde bylo v závěru roku otevřeno nízkoprahové centrum Lorenc, které provozuje přerovská Charita.

Přerov: Bezdomovci budou mít v mrazech noční „sedárnu“, dostanou židli a čaj
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Sedárna by měla sloužit v případě mrazivých nocí od listopadu do dubna, a to celý týden od osmi večer do šesti hodin ráno - a najednou tu může pod dohledem noční služby pobývat až 15 lidí. „Nachystány tu pro ně budou židle a dostanou i čaj. Očekává se od nich, že tu v poklidu přečkají největší mrazy, pokud možno ve střízlivém stavu a bez náznaků jakýchkoliv potyček,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Sedárnu už si v lednu přerovští bezdomovci vyzkoušeli a podle obsluhy šlo o bezproblémovou noc, která se obešla bez excesů.

Nezisková církevní organizace první službu zajistila na své náklady, radní města ale už uzavřeli s Charitou smlouvu o spolupráci, která je zárukou finančního vyrovnání – na službu získá organizace peníze z dotačního programu, který je mimo jiné zaměřen i na sociální oblast.

Bezdomovci v Přerově mají od loňského podzimu možnost nejen využívat služeb centra Lorenc - kde se mohou vykoupat, vyprat oblečení, nebo nafasovat čisté z šatníku – ale také dostali od města do výpůjčky dvacet přístřešků ve tvaru iglú, v nichž mohou v okrajových částech Přerova přebývat. Obydlí se vyhřívá lidským teplem a teplota uvnitř je až o 18 stupňů Celsia vyšší oproti venkovní teplotě. Počítá se s tím, že na začátku jara bezdomovci iglú vrátí a na podzim si je zase vyzvednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…