Přerov: Do kontejnerů na plast se budou sbírat i plechovky, město se připravuje také na gastro odpad

17.08.2022 15:55 | Tisková zpráva

Několik novinek a změn čeká na Přerovany od podzimu v souvislosti s odpadovým hospodářstvím.

Přerov: Do kontejnerů na plast se budou sbírat i plechovky, město se připravuje také na gastro odpad
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Prvním a zásadním projektem je využití stávající sítě žlutých kontejnerů určených nyní pro sběr plastových odpadů. Od října budou sloužit i pro obalové kovy – tedy plechovky od nápojů či od jídla domácích mazlíčků. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

K tomuto plánu se vážou práce spojené s modernizací třídicí linky za 10 milionů 698 tisíc korun. „Ta obsahuje instalaci vakuového systému pro separaci plastových fólií, magnetického separátoru pro automatické oddělení železných obalů, součástí se stanou automatizované vyskladňovací pásy separačních kójí, pásový dopravník na vyskladňování výmětu a v neposlední řadě tu bude nový lis včetně perforátoru PET lahví,“ popsal náměstek Technických služeb města Přerova Tomáš Lolek. Zdůraznil, že tyto úpravy povedou ke zrychlení práce při separaci jednotlivých komodit a současně k úspoře nákladů spojených s převozem plastů k odběratelům. 

Modernizací a doplněním projde i současná síť přerovských kontejnerových stanovišť. V průběhu září technické služby zahájí výměnu černých nádob na komunální odpad o objemu 1100 litrů za stovku nových nádob o objemu 3200 litrů.  „Dalším projektem, na který se připravujeme, je sběr plastů a obalových kovů v režimu D2D – tedy dům od domu,“ řekl Lolek. V rámci tohoto záměru, který je směřován do místních částí Přerova, budou jednotlivé domácnosti na jaře příštího roku bezplatně vybaveny žlutou nádobou o objemu 240 litrů, která bude jedenkrát za měsíc od rodinných zástaveb svážena.

Petr Školoud z přerovského magistrátu upozornil i na další novinku - přípravu pilotního projektu na sběr gastro odpadů v sídlištních zástavbách. O jejím spuštění budou občané ještě aktuálně informováni. „Na začátku se počítá s přistavením asi dvaceti sběrných nádob na gastro odpady, které budou v týdenním režimu vyváženy výměnným způsobem. To znamená, že vždy dojde k výměně za čistou a umytou nádobu - a to nejen z důvodu zachování kvality odpadu, který je pak možno likvidovat v bioplynové stanici, ale také s ohledem na hygienu,“ vysvětlil Školoud.

Město v této souvislosti připravuje rovněž osvětovou kampaň pro žáky druhých stupňů přerovských základních škol, která bude probíhat v průběhu čtyřicátého kalendářního týdne. Na tu bude navazovat na začátku října akce v areálu technických služeb, kde se občané budou moci seznámit s technikou, která slouží odpadovému hospodářství, projdou si i kompostárnu, třídírnu a skládku komunálního odpadu v Žeravicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…