Přerov: Kamenný kříž už patří městu a stojí v „oku“ křižovatky

11.10.2020 6:32

Tak trochu detektivní práci připomínalo pátrání úředníků a také archivářů po majiteli kamenného kříže, který dlouhá léta stál u silnice za přerovskou místní částí Předmostí – v místě, kudy má vést dálnice. Protože se jeho majitel nenašel, přešel kříž do majetku města.

Přerov: Kamenný kříž už patří městu a stojí v „oku“ křižovatky
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Po vlastníkovi se pátralo od podzimu roku 2017, kdy se poprvé objevila výzva na úřední desce Přerova. Protože se nikdo nepřihlásil, přešlo po třech letech vlastnictví této opuštěné věci na město,“ uvedl náměstek primátora Michal Zácha.

O křížek u cesty z Předmostí do Rokytnice se začal magistrát zajímat v souvislosti s projektovou přípravou dálnice D1. Kvůli plánované stavbě totiž bylo nutno kamenný kříž přesunout asi o sedmdesát metrů dále – k tomu ale chyběl souhlas majitele. Nejdříve se k vlastnictví přihlásila žena z Přerova, která se domnívala, že sakrální symbol kdysi patřil její prababičce, nakonec se ale z archivních dokumentů zjistilo, že rodině patřil jiný kříž.

Jednou z logických možností bylo, že může kříž patřit církvi, protože předmostská farní obec v roce 1943 pořizovala v okolí Předmostí tři kříže, ale ani tady pátrání nedopadlo. „Oslovili jsme i Římskokatolickou farnost v Předmostí, ale i odtud nám přišla odpověď, že vlastnictví k tomuto kříži není nikde zapsáno a nebyl nalezen žádný důkaz, že jde o majetek farnosti,“ doplnil vedoucí odboru majetku Miloslav Dohnal.

Přerovští radní vlastnictví odsouhlasili a kříž coby „opuštěnou“ věc přijali do majetku města, které už na žádost společnosti Dopravoprojekt přemístilo kříž do „oka“ budoucí mimoúrovňové křižovatky Přerov – sever.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.