Přerov: Malé popelnice na odpad zmizí z ulic, nahradí je další várka až třikrát větších nádob

21.02.2023 14:05 | Tisková zpráva

Sto čtyřicet osm nových velkokapacitních odpadových nádob chce pořídit v tomto roce Přerov. Nahradit mají tři stovky menších současných „popelnic“ na plast, kovy, papír, sklo a biologicky rozložitelný komunální odpad.

Přerov: Malé popelnice na odpad zmizí z ulic, nahradí je další várka až třikrát větších nádob
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Tímto krokem město pokračuje v nastaveném trendu na modernizaci systému sběru odpadů. Radní už schválili záměr zadat veřejnou zakázku, hlasovat o ní budou ještě v pondělí 27. února zastupitelé. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28577 lidí

V přerovských ulicích se nové nádoby na separovaný odpad o objemu 3200 litrů na plast/kovy a papír poprvé objevily na podzim roku 2021. Ve stejnou dobu se novinkou staly i popelnice o objemu 2200 litrů na sklo a plast – a 1100litrové nádoby na bioodpad. Přesto ještě v ulicích zůstalo 1296 menších nádob, většina z nich se má postupně vyměnit za velké a moderní – s nožním pedálem, který umožňuje hygienickou obsluhu. „Standardně se vychází ze statistiky, kdy jedna nová 3200litrová nádoba plně nahradí až čtyři nádoby o objemu 1100 litrů. Každou ulici ale posuzujeme individuálně, takže zohledňujeme zejména to, kolik v ní žije obyvatel,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Počítá se s tím, že v některých lokalitách dojde jen k výměně „tři či čtyři kusy za jeden“ v rámci stávajících hnízd, jinde probíhá jejich drobná úprava – a na několika místech je nutný zásadnější stavební zásah, popřípadě likvidace starého hnízda a vybudování nového. „Důležité je, aby přístup uživatelů k nádobě byl bezproblémový – tedy aby nemuseli například vstupovat do silnice. Výsyp probíhá vždy z pravé strany sběrného vozu ze strany komunikace, proto je nutné, aby i tento prostor byl přístupný,“ vysvětlil Petr Školoud z přerovského magistrátu.

Když v roce 2021 pořizovalo město 226 nových velkoobjemových kontejnerů, zaplatilo za ně 11 milionů korun – a na nákup čerpalo 85procentní dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Letošní zakázka počítá se 148 nádobami – z toho 21 na plast/kovy, 56 na papír, 51 na sklo, 15 na plast a 5 na bioodpad – které by podle propočtů měly přijít asi na 7 milionů 131 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…