Přerov: Ořez dřevin v Michalově potrvá do poloviny prosince

10.11.2022 14:05 | Tisková zpráva

Ve městě probíhá i výsadba stovek stromů a keřů

Přerov: Ořez dřevin v Michalově potrvá do poloviny prosince
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Bezpečnostním a zdravotním ořezem prochází od dnešního dne dvacítka stromů v Michalově. Zástupci Technických služeb města Přerova upozorňují návštěvníky parku, aby po dobu prací, které mají být ukončeny v polovině prosince, dbali zvýšené opatrnosti. Ořezávány jsou především dřeviny na pobytové louce, v blízkosti dětských hřišť a komunikací. 

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

„Provádí se zdravotní řezy, které mají zlepšit zdraví stromů – ať už se jedná o zásahy v koruně odstraňující nevhodně rostoucí či odumírající větve napadené houbami a škůdci, nebo o ošetření starých poranění stromů. Dále se provádějí bezpečnostní ořezy, které řeší suché větve. Dřevinám také odlehčíme od jmelí a ochmetu,“ sdělila vedoucí provozu zeleně technických služeb Martina Haluzíková. V Michalově se nachází 1580 dřevin, část z nich prochází podle jejich aktuálního stavu na jaře a na podzim ořezem. Za letošní podzimní práce, které vykonává odborná arboristická firma pomocí stromolezecké techniky, zaplatí město 100 tisíc korun. 

Kromě toho probíhá v těchto dnech na území města a místních částí náhradní výsadba po pokácených stromech. „Pokud to uložení inženýrských sítí dovolí, tak jsou náhradní výsadby navrhovány a vysazovány převážně v místech, kde se muselo kácet,“ předeslal náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal. Do země jde 174 stromů jako jsou lípy, javory, platany, muchovníky, ambroně, jírovce či švestky – a 643 keřů. „Druhy jako platan, javor červený či ambroň byly navrženy k výsadbě - s ohledem na zvýšení druhové rozmanitosti a měnící se klimatické podmínky - v intravilánu města.  Například ambroň není příliš náročná na pěstební podmínky a je to poměrně malý strom, který odolává městskému prostředí a na podzim se jeho listy krásně zbarví do červena. Naopak v extravilánu se snažíme vracet původní a ovocné druhy dřevin, jako příklad mohu uvést výsadbu švestek v Kočířích,“ upřesnil náměstek Dohnal. Nákup dřevin přijde město na 535 tisíc korun. 

Růže od německých šlechtitelů

Péče o zeleň má v Přerově i další novinku. Před třemi týdny bylo v Michalově vysázeno 710 růží – růžovofialových, bílých, červených a oranžových. Nahradily původní druhy růží, které rostly v této části parku už dvě desítky let a byly přestárlé, proto bylo nutné provést komplexní výměnu.

„Nové růže jsou čerstvě vysazeny v blízkosti kovové konstrukce altánu, na níž budou následně navedeny. Druhá část kruhu je rozdělena na osm pravidelných trojúhelníkových výsečí, které budou osázeny polyantkami v různé barevné variaci,“ uvedl Petr Školoud z odboru majetku města. Zdůraznil, že druhy Purple Siluetta, Petticoat, Black Forest Rose a Firebird byly vybrány i z důvodu, že nevyžadují téměř žádnou chemickou ochranu - a navíc nepodléhají padlí, černé skvrnitosti ani dalším nemocem.

„Právě na odolnost zvolených druhů růží vůči chorobám a také na krásu květů se němečtí šlechtitelé, od kterých byl sadbový materiál dodán, soustředí. A jsou velmi úspěšní, takže věříme, že i v Přerově nové druhy růží potěší návštěvníky Michalova,“ řekl na závěr Petr Školoud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…