Přerov: Připomínka Dne vítězství bude s ohledem na válku na Ukrajině komorní

27.04.2022 7:35 | Tisková zpráva

V poklidném pietním duchu se letos ponesou květnové oslavy Dne vítězství v Přerově.

Přerov: Připomínka Dne vítězství bude s ohledem na válku na Ukrajině komorní
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Bývalo zvykem před sochou Rudoarmějce v Želatovské ulici pořádat velkolepou oslavu s přehlídkou vojenské techniky, kulturou a programem pro děti. V posledních dvou letech tradiční akci zhatil covid, letos situace na Ukrajině. „S ohledem na válku, kterou Rusko na Ukrajině rozpoutalo, jsme se rozhodli o komornější připomínku 77. výročí Dne vítězství,“ řekl primátor Přerova Petr Měřínský.

Zástupci města si připomenou také povstání Přerovanů proti nacistickým okupantům, které se odehrálo 1. května roku 1945, kdy se městem rozšířila mylná zpráva o kapitulaci německých vojsk, konci války a obnově Československé republiky. Povstání, které bylo krutě potlačeno, si vyžádalo oběti na životech. Kromě několika desítek padlých, kteří našli smrt v ulicích Přerova, bylo jednadvacet vzbouřenců převezeno nacisty do Olomouce – Lazců a tam 2. května na střelnici popraveno.

„V pondělí 2. května si tuto událost připomeneme přímo na místě tragédie, tedy v Lazcích. Pietní akt se tam bude konat v 10 hodin dopoledne, pro zájemce z řad veřejnosti bude v 9 hodin přistaven autobus na Masarykově náměstí,“ uvedla Pavla Roubalíková z Kanceláře primátora. Po vzpomínkovém aktu budou položeny květiny i v ulicích města – u památníčků, které připomínají oběti povstání.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47597 lidí

Další připomínka je naplánována přímo na Den vítězství – tedy na neděli 8. května. I když v minulosti město v tento den připravovalo pro občany oslavu, tentokrát se tato akce odehraje spíše v tichosti – bez doprovodného programu.

„V 10 hodin bude tichá vzpomínka u pomníku Padlých letců na třídě gen. Janouška, o čtvrt hodiny později u památníku před bývalými kasárnami v Želatovské ulici. V 10.30 se sejdeme u pomníku obětem druhé světové války v Kabelíkově ulici u Meopty, v 10.45 položíme květiny u sochy před školou v Želatovské ulici. A v 11 hodin se bude konat pietní akce s proslovem u pomníku obětem Přerovského povstání a 2. světové války, který se nachází na městském hřbitově,“ konstatoval primátor Petr Měřínský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…